Keskerakond: miks kandideerite europarlamenti?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir
Siiri Oviir Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee alustab tänasest Euroopa Parlamenti kandideerivate parteide vaadete tutvustamist. Esmalt küsisime parteide kandidaatidelt, miks nad europarlamenti pürgivad. Vastavad Keskerakonna kandidaadid.


Edgar Savisaar: Lähen nendele valimistele just nimelt selleks, et Keskerakonnal oleks võimalus näidata - oleme elujõuline, värskete ideedega ja selgete seisukohtadega erakond. Et meil on kava, kuidas luua töökohti. Iga partei vastutusvõimeline esimees peakski seisma oma partei nimekirja eesotsas ja võitlema selle eest, et tema erakond saaks nendel valimistel rohkem hääli, et viia ellu oma poliitikat. Need on ju suletud nimekirjad, mille vahel me valime. Valik pole seekord konkreetsete kandidaatide, vaid parteinimekirjade vahel. Valimistingimused on muutunud ja sellega on vaja kohaneda, mitte jätkuvalt ajada viimase 15 aastaga sisse harjunud juttu mingitest peibutuspartidest, nagu teevad mõned meediategelased.

Eurovalimistel on alati ka sisepoliitiline tähendus. Eurovalimistest saab paratamatult usaldushääletus või õigemini umbusaldushääletus valitsusse kuuluvatele erakondadele, nii nende tegudele kui ka tegevusetusele. Teoreetiliselt võib ju rääkida, et eurovalimised puudutavad ainult välispoliitikat, tegelikult pole see nii mitte üheski Euroopa riigis, ka mitte meil.

Selles valguses ma ei imesta, et Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar, Reformierakonna esimees Andrus Ansip ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jüri Pihl ei kandideeri nendel valimistel.

Kõik nad on piisavalt targad poliitikud, et näha ette - praegu on neile kõige halvem aeg astuda valijate ette, sest valijaid, kes neid toetaksid on vähem kui kunagi varem. Kui nad kandideeriksid, siis nende parteid pigem kannataksid selle all.

Siiri Oviir:

Euroopa Parlamendi liikmeks valituks saamine on poliitiku karjääri tipp, see on võimalus teha tööd mitte ainult lokaalselt koduriigis, vaid Euroopa tasandil. Olen alates 1990. aastast olnud poliitikas, olnud nii minister kui riigikogu liikmena üheks riigikogu sotsiaalkomisjoni ja põhiseaduskomisjoni juhiks. Oman kogemusi ja pädevust, tunnen hästi Eesti probleeme ja juristina ka ELi seadusandlust. Töö europarlamendis annab võimaluse kaasa aidata parema elu kujundamiseks meile kõigile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles