Ansip: parlamentaarsele demokraatiale ei ole Eestis paremat alternatiivi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi 93. aastapäeva kontsertaktus Vanemuise kontserdimajas kaks aastat tagasi.
Pildil peaminister Andrus Ansip.
Eesti Vabariigi 93. aastapäeva kontsertaktus Vanemuise kontserdimajas kaks aastat tagasi. Pildil peaminister Andrus Ansip. Foto: Margus Ansu

Peaminister Andrus Ansip ütles vabariigi aastapäeva eelõhtul peetud kõnes, et tema arvates ei ole parlamentaarse demokraatia praegusele korraldusele Eestis paremat alternatiivi.

«Laiema poolehoiu pälvinud ideed leiavad läbi valijate häälte tee erakondadeni ja sealt Riigikogu ning valitsuse tegevusse. Just nii toimibki esindusdemokraatia,» ütles Ansip, kelle sõnul on algatused väljastpoolt erakondi ja valimisi selle süsteemi loomulik osa. Peaminister avaldas veendumust, et vabakonnad ei saa asendada erakondi. «Nad eksisteerivad kõrvuti, koostöös, teineteist täiendades,» ütles ta ning lisas, et mõlemad peavad õppima teineteist austama.

Oma kõnes väljendas valitsusjuht usku Eesti erakondade arenguvõimesse. «Kujutlen juba ette sõnalist kuulirahet, kuid ometi väidan, et erakonnad on täna Eestis läbipaistvamad ja kontrollitumad kui eales varem ning et rahval on rohkem võimu kui eales varem. Võiks veel rohkem olla - alati võiks,» ütles Ansip.

Valitsusjuhi hinnangul on Vabariigi Presidendi algatatud jääkeldri protsess ning ellu kutsutud ühisloomeplatvorm kindlasti toetamist väärt. «Loodan, et sellest protsessist sünnivad ideed, mis edendavad demokraatiat, veelgi laiemalt - edendavad elu Eestis. Mis ju lõppeks ongi meie ühine eesmärk,» ütles Ansip.

Valitsusjuhi hinnangul on meie riiki järjestikuste valitsuste ajal juhitud vastutustundlikult. «Me ei ole elanud tuleviku arvel, me ei ole kogunud riigile hukatuslikke laene, headel aegadel oleme säästnud, mis on võimaldanud elada üle raskemad ajad,» ütles Ansip. «Ajal, mil paljud riigid peavad maksma hiigellaenude hiigelintresse, saame meie maksta arstide, õpetajate, politseinike ja teiste riigiteenistujate palkasid, tõsta pensione ning vältida ülemäära kõrgeid makse,» lisas ta.

Ansipi sõnul on Eesti rahvas valitsuste terve mõistuse poliitikat toetanud. Ta tunnistas, et valitsuse usaldusväärsus on langenud, kuid siiski mahume Euroopa Liidus esimese kolmandiku sisse. «Oma valitsust usaldatakse enam vaid kaheksas vanas ja rikkas Euroopa riigis,» tõdes Ansip lisades, et teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega võrreldes usaldatakse ka meie riigi institutsioone ja erakondi keskmisest enam.

Peaminister peab iga aasta 23. veebruari õhtul kõne Tartu linnapea vastuvõtul Vanemuse majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles