Ansip: ühiskonna meeleoludel võivad olla fataalsed tagajärjed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Postimees/Scanpix

Peaminister Andrus Ansipi sõnul võivad ühiskonnas valitsevad meeleolud tuua kaasa fataalseid tagajärgi ning aeg-ajalt tuleb kasuks vaadata Eestis toimuvat kaugema pilguga.

Ansip ütles laupäeval Tartus Vanemuise kontserdimajas peetud kõnes, et loodetavasti suudetakse Eestis hoida seda erakordset väärtust, mida omab rahulik, vaba mõttevahetust võimaldav avalik ruum, mida ei täida sõim ja pime viha.

«Ameerika Ühendriikides ilmuvas ajalehes Vaba Eesti Sõna kirjutas ajaloolane Vello Helk järgmist: «Mulle teeb muret juunikommunistide retoorikale sarnanev üleskutse revolutsiooniks, mis võib saada saatuslikuks. Kui tahetakse lihtsalt olemasolevat maha kiskuda, mõtlemata sellele, mis saab homme, siis teenib ka naeruvääristamine ja demoniseerimine seda sihti üsna hästi.» Olgu lisatud, et Vello Helk on valitud Tartu ülikooli audoktoriks,» lausus Ansip.

Peaminister meenutas ka kirjanik Arvo Valtoni sõnu, mille kohaselt pürivad kohtunikuks need, kes ei taha, et nende endi üle kohut mõistetakse. «Ma ei pea siinkohal silmas ameti poolest kohtunikke,» nentis valitsusjuht.

Ansip viitas filosoofiadoktor Indrek Treufeldti Postimehes ilmunud kirjutisele, mille järgi armub Eesti ajakirjandus teatud kindlatesse mõttekäikudesse, alternatiivseid käsitlusi aga naeruvääristatakse.

«Ka mulle tundub, et liialt sageli on ajakirjandus probleemi ilmnedes koheselt valinud poole, ning heitnud kõrvale faktid või tõlgendused, mis võiksid muuta kuvandit, mida kinnisilmselt tahetakse kinnistada. Lihtne on öelda: poliitika, aga kindlasti ka ajakirjandus ja õiguskaitse ei pea mitte ainult olema aus, vaid ka näima aus. Tegelikkuses juhtub pahatihti nii, et aus näib valena ja vale näib ausana. Kuid eksitav näilisus ei too kaasa näilist, vaid tegelikku ülekohut. Ja sellega on raske leppida,» rääkis Ansip.

Ta märkis, et tigedus, mis täidab mõtete maailma, aitab luua soodsat fooni ja õigustust füüsiliseks vägivallaks. Ta meenutas enda Tartusse istutatud tamme maharaiumist eelmisel aastal.

«Ka mitte milleski süüdi oleva puu maha raiumine on vägivald. Aga veel rohkem liigutasid mind need tammetõrud, mille nüüdne Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas sellesama raiutud puuköndi kõrvalt korjas ja mulle ulatas,» lausus Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles