Ilves kinkis Hispaania kuningale Krusensterni reisigravüüri

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti presidendipaar kinkis Hispaania kuningale A. J. von Krusensterni reisigravüüri 1803. aastast, millel on kujutatud Hispaaniale kuuluvat Tenerife saart.
Eesti presidendipaar kinkis Hispaania kuningale A. J. von Krusensterni reisigravüüri 1803. aastast, millel on kujutatud Hispaaniale kuuluvat Tenerife saart. Foto: Erik Peinar / Välisministeerium

President Toomas Hendrik Ilves ja proua Evelin Ilves kinkisid Hispaania kuningas Juan Carlosele Eestist pärit Vene admirali Adam Johann von Krusensterni reisigravüüri aastast 1803 ning kuninganna Sofiale Haapsalu käsitöömeistrite kootud Haapsalu salli ja kunstnik Ive-Maria Köögardi sõle.

Hispaania kuningapaar kinkis president Ilvesele ja Evelin Ilvesele kaks kristallist vaagnat ning pronksist hobuse kuju, rääkis presidendi kantselei pressiesindaja Kristel Peterson Postimees.ee'le.

Krusenstern juhtis esimest Vene ümbermaailmareisi aastail 1803-1806. Laevad suundusid Kroonlinnast mööda Läänemerd ja Põhjamerd Inglismaale Plymouthi, kust suundusid Tenerifele, Santa Cruzi, mis oli üks esimesi peatuskohti ja kajastub kingitud gravüüril, mis avaldati atlases 1814. aastal. Gravüüri autoriks oli W. Tilesius von Tilenau.

Ive-Maria Köögard lõpetas ERKI 1986. aastal, alates 1996. aastast on ta juveelifirmas Kuldgraal kunstnik-juveliir. Ta on esinenud arvukatel tarbekunstinäitustel, Eesti Metallikunstnike Liidu näitustel ja välisnäitustel. Köögard on Eesti Kunstnike Liidu liige 1971. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles