Paet: Eesti soovib Hispaaniaga tipptasemel dialoogi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania kuningapaar saabus visiidile Eestisse.
Hispaania kuningapaar saabus visiidile Eestisse. Foto: Liis Treimann

Välisminister Urmas Paet rõhutas täna, allkirjastades Hispaania kolleegi Miguel Ángel Moratinosega ühisavaldust kahe riigi välisministeeriumide vahelise koostöö tugevdamiseks, et Eesti eesmärk on regulaarne ja tipptasemel dialoog Hispaania ja Eesti välisministeeriumide vahel.

Välisministrid kinnitasid kohtumisel, et kahe riigi vahelised suhted on head ning välisminister Urmas Paet tänas Hispaaniat panuse eest küberkaitsekeskuse loomisel.

«Küberkuritegevus on osa tänapäevastest julgeolekuohtudest ning rahvusvaheline koostöö küberjulgeoleku tagamisel äärmiselt oluline,» toonitas Paet.

«On hea meel, et Hispaania on olnud küberkaitsekeskuse loomise toetaja ning jätkab
küberkaitsekeskuse asutajariigina panustamist selle töösse,» lisas ta.

Eestis tegutsevas NATO küberkaitsekeskuses töötab kaks eksperti Hispaaniast.

Paet tänas Hispaaniat valmisoleku üle panustada NATO koostöö raames Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvamisse.

Hispaania osales Balti riikide õhuturbeoperatsioonis viimati 2006. aasta teises pooles ning on kinnitanud, et plaanib sama ka 2011. aasta teises pooles.

Välisminister Urmas Paeti sõnul võiks kaitsealane koostöö jätkuda ka koolitustegevuse vallas Balti kaitsekolledžis.

Eesti ja Hispaania teevad koostööd ka viisaesinduste teemal. Mai algusega hakkas kehtima käesoleva aasta veebruaris Eesti välisminister Urmas Paeti ja Hispaania välisminister Miguel Ángel Moratinose allkirjastatud leping, millega Hispaania hakkab Eestit esindama 14 riigis: Alžeerias, Argentiinas, Brasiilias, Costa Ricas, El Salvadoris, Guatemalas, Hondurases, Mehhikos, Nicaraguas, Panamas, Paraguais, Puerto Ricos, Uruguais ja Venetsueelas.

Hispaania välisminister Moratinos andis kohtumisel ülevaate Hispaania kavadest Euroopa Liidu eesistujana 2010. aasta esimesel poolel.

Välisminister Urmas Paet ja Hispaania välisminister Miguel Ángel Moratinos rääkisid ka Eesti ja Hispaania kultuuri- ja majanduskoostööst, ühistest eesmärkidest Euroopa Liidus ja NATOs ning
vahetasid mõtteid globaalse majanduskriisi ületamise, energiajulgeoleku tagamise ning kliimamuutustega võitlemise teemadel.

Välisminister Urmas Paet ja Hispaania välisminister Miguel Ángel Moratinos kohtusid Hispaania kuninga Juan Carlos I ja kuninganna Sofia Eesti riigivisiidi raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles