Time’i mõjukate hulgas on nii presidente kui kurjategijaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Time’i mõjukamaid.
Time’i mõjukamaid. Foto: AFP/SCANPIX, Reuters/SCANPIX, AP/SCANPIX, Buzzfoto.com/SCANPIX, Time.

Mida on ühist USA presidendil Barack Obamal, Hispaania näitlejataril Penélope Cruzil ja maailma parimal golfimängijal Tiger Woodsil? Nad kõik on ajakirja Time arvates praegu maailma saja mõjukama inimese seas.



Alates 2004. aastast igal kevadel avaldatavas nimekirjas troonivad lisaks oodatud nimedele nagu Barack ja Michelle Obama, Ühendriikide välisminister Hillary Clinton ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ka üllatusvalikud, nagu Wall Streeti suurpettur Bernie Madoff ja Mehhiko miljardärist narkoparun Joaquín Guzmán.

«Time’i 100 [mõjukama] nimekiri pole maailma võimsamate ega targimate inimeste edetabel,» selgitas ajakirja tegevtoimetaja Rick Stengel. «[Selles] on inimesed, kes kasutavad oma ideid, oma nägemusi, oma tegusid selleks, et muuta maailma ja mõjutada suurt hulka inimesi.» Ning teevad seda nii heas kui halvas.

Viis gruppi mõjutajaid


Ajakiri on mõjukad jaganud viide rühma: liidrid ja revolutsionäärid, ülesehitajad ja titaanid, kunstnikud ja meelelahutajad, kangelased ja ikoonid ning teadlased ja mõtlejad.
Igasse rühma on ilma paremusjärjestuseta koondatud vähemalt 20 inimest (mõne nähtuse taga seisab korraga mitu isikut), kusjuures iga väljavalitu kohta on keegi nimekas isik lühiessee kirjutanud.

Näiteks kirjutab Briti peaminister Gordon Brown Barack Obama kohta, et too on maailmas ainulaadne mitte ainult vapustava kõneosavuse, vaid ka julguse poolest juhtida inimesi sinna, kuhu keegi pole varem söandanud minna. «Kui ta räägib, sisendab ta kuulajatesse kindlust,» kirjutab Brown.

Browni enda kohta kirjutas menukirjanik J. K. Rowling, et sel 58-aastasel kirikuõpetaja pojal on oivaline mõistus ja töömoraal, mis teeks kadedaks sipelgapesagi. «Tean teda vaimuka ja seltsivana, suurepärase kuulajana, lahke ja ustava sõbrana,» märgib Rowling.

Nagu viimastelgi aastatel, leiab ka tänavu nimekirjast mitmeid IT-valdkonna tegelasi, kelle nimed ei pruugi osale rahvast midagi öelda, kuid kes on oma leiutiste poolest maailma selle võrra suurema jälje jätnud. Nii on filminäitleja Ashton Kutcher kirjutanud austusavalduse Biz Stone’ile ja Evan Williamsile ehk suhtlusportaali Twitter loojatele.

Twitter, mille omapära seisneb selles, et kasutajad saavad sinna kirjutada maksimaalselt 140 tähemärgi pikkusi sissekandeid, on Kutcheri sõnul sama oluline leiutis kui morse, telefon, raadio, televisioon või personaalarvuti. Olgu lisatud, et Kutcher oli esimene inimene maailmas, kelle kirjutisi hakkas Twitteris regulaarselt jälgima vähemalt miljon inimest.

Mõjukamate inimeste valimise raames kutsus Time lugejaid hääli andma ka oma võrguväljaandes. Ent nagu säärastel puhkudel kombeks, troonivad selles üpris tundmatud nimed. Ülekaaluka võidu võttis ka Time’i enda nimekirjas esindatud netifoorumi 4chan.org asutaja «moot» ehk 21-aastane Christopher Poole.

Internetikangelased

16,8 miljonit häält kogunud «moot» on varasemast ajast tuntud kui rickrolling’u-nimelise netifenomeni looja. Selle käigus meelitatakse netikasutaja vaatama Rick Astley 1987. aasta menuhiti «Never Gonna Give You Up» videot. Mõistagi on Time’is «mooti» iseloomustava essee kirjutanud Astley ise.

Paraku ei teeninud «moot» oma ülekaalukat võitu online-küsitluses päris ausal moel. Nimelt oli suure hulga häälte puhul tegemist häkkerite poolt automaatselt antud häältega ning vaatamata võrgukülje katsetele kehtetuid hääli eemaldada, selle vastu nad suurt midagi ei saanud. «Mis tõestab ilma vähemagi kahtluseta, et «moot» ongi maailma mõjukaim isik,» naljatas Time.com-i tegevtoimetaja Josh Tyrangiel Wall Street Journalile.

Tyrangiel ütles, et küsitlustulemuste häkkimine tõestab netihääletuste omapära – võidab see, kel on suurim motivatsioon enim hääli koguda.

«Läks nii, et Vladimir Putini poolehoidjad ei olnud nii motiveeritud, olgugi et tal on neid rohkem ja [Putin] omab nende üle suuremat mõjuvõimu,» ütles ta. Ligi 800 000 häält kogunud Putin sai Time’i lugejate käest netiküsitluses 35. koha.

Time’i mõjukamaid

Liidrid ja revolutsionäärid
•    Briti peaminister Gordon Brown (pilt number 1)
•    Mehhiko narkoparun Joaquín Guzmán
•    USA välisminister Hillary Clinton (2)
•    Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (3)
•    Saksamaa kantsler Angela Merkel (4)
•    USA president Barack Obama (5)

Kangelased ja ikoonid
•    USA esimene leedi Michelle Obama (10)
•    USA golfimängija Tiger Woods
•    Alaska kuberner Sarah Palin (11)
•    USA telesaatejuht Oprah Winfrey (12)

Ülesehitajad ja titaanid
•    USA filminäitleja Brad Pitt (6)
•    Netikasutajate arvates maailma mõjukaim isik «moot» (7)
•    Wall Streeti suurpettur Bernie Madoff (8)

Kunstnikud ja meelelahutajad
•    Briti filminäitleja Kate Winslet
•    Hispaania filminäitleja Penélope Cruz (9)

Teadlased ja mõtlejad
•    USA majandusteadlane Paul Krugman (13)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles