Berliini sümbol võib minna väliskapitalile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostleja väljub KaDeWest.
Ostleja väljub KaDeWest. Foto: Reuters / Scanpix

Üks Saksamaa pealinna sümboleid, Mandri-Euroopa suurim kaubamaja Kaufhaus des Westens (eesti k lääne kaubamaja) ehk KaDeWe võib minna võõramaalastest omanikele, mis tekitab berliinlastes pahameelt.






Põhjus, miks linna tähtsamaid märke võib sattuda võõra kapitali kätte, on lihtne – rahapuudus. KaDeWe omanikfirma Arcandor moodustas rahahädas Berliini kaubamajast koos teiste luksuspoodidega eraldi üksuse, mis läheb müüki, kirjutas ajakiri Der Spiegel. Mingeid piiranguid mittesakslastele müümise osas pole.



Pikk ajalugu


Alles hiljuti 100. sünnipäeva pidanud KaDeWe ehitati 1907. aastal. Teise maailmasõja lõpuks olid uhkest majast alles vaid rusud, kuid hoone kerkis uuesti ja luksuskaubamajast sai Lääne-Berliinis kapitalismi tempel. 



Praeguseks on see Berliini jaoks samasugune sümbol kui Reichstag või Brandenburgi värav, kuigi Lääne-Berliini keskus, mille lähistel kauplus asub, ei ole pärast raudse eesriide langemist enam Saksamaa pealinna jaoks nii tähtis tuiksoon kui varem.



Lojaalsed kliendid


Berliinlased armastavad oma kaubamaja kirglikult. Üks neist, Walter Weber on koguni alustanud KaDeWe müümise vastu tõsist kampaaniat ja kogub kaubamaja ostmiseks annetusi. «Ma ei taha, et KaDeWe läheks välisinvestorite kätte,» ütles 55-aastane Weber. «See pood on osa Berliinist ja nii peaks see jääma,» ütles ta ajalehele B. Z.



«See on vana institutsioon, mis on kaks maailmasõda üle elanud. See on verstapost, sümbol,» kinnitas ajalehele Los Angeles Times 60-aastane Vera Klimm, kes on KaDeWes käinud 30 aastat, ja arvas, et pood peaks kindlasti Saksa kapitalile kuuluma.



Seitsmekorruselise KaDeWe omanike küsimus meenutab aga Los Angeles Times’i arvates vaidlust, mis puhkes Londonis Euroopa suurima kaubamaja Harrods ümber 1980. aastatel. Alguses tundus poe Egiptusest pärit Fayedide perekonnale müümine pühaduseteotusena, kuid praegusi ostjaid see vaevalt šoppamast segab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles