Soome tolliametnikud said jälile Eestist pärit koerte salakaubaveole

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerad
Koerad Foto: SCANPIX

Soome tolliametnikud uurivad erakordselt laiaulatuslikku koerte smugeldamist Eestist Soome.

Ametnike oletusel on müügieesmärgil toodud riiki enam kui sada koera, kirjutab Helsingin Sanomat.

Eestist on lemmikloomi ebaseaduslikult Soome viidud juba aastaid, müügist saadud kuritegelik tulu on tolliametnike oletusel märkimisväärne.

«See on kindlasti suurem juhtum kui ükski varasem omataoline,» rääkis tolliameti majanduskuritegude uurimisega tegeleva osakonna juht Teemu Koskela.

Kahtlustatavate arvu praegu ei avaldata, kuna uurimine on pooleli.

Soome toodud koerte seas on nii tõukoeri kui segaverelisi krantse, suure nõudluse tõttu on valdav enamus neist väiksed.

Nende omanikud on üldjoontes teada. «Oleme päris hästi selgitanud välja, kellele koeri on müüdud. Kui keegi kahtlustab, et koer võib olla ebaseaduslikult Soome toodud, siis loomaarsti kaudu saab saata tollile teate,» rääkis ta.

Lemmikloomadega smugeldamine liigub tõusvas joones. Eelmisel aastal ilmnes Helsingis 32 taolist juhtumit, aastal 2010 oli neid poole vähem.

Helsingi linna valveveterinaar Heidi Öjst rääkis, et enimlevinud salakaubavedu puudutab Eestist pärit koeri, kes müüakse soomlastele edasi. «Kõige levinum lugu on selline, kui koer on leitud internetist ja selle ostja pole salakaubaveost midagi teadnud,» Öjst.

Loom võib vahetada omanikku kaupluse hoovis või parkimisplatsil ja hiljem osutub müüja leidmine võimatuks.

Kahtlused võimalikust smugeldamisest tärkavad loomaarsti juures, kui lemmiklooma vaktsineerimistõendid ja muud dokumendid osutuvad puudulikuks. Koerte puhul tekivad kahtlused ka kirpude ja Soomes haruldaste haiguste puhul.

Öjsti sõnul on salakaubanduse suurimad ohud seotud marutaudi ja ehhinokokoosi ehk põistangtõvega, mis on ohtlikud inimestele. Lisaks haigustele sisaldab salakaubandus sageli ka loomakaitsega seotud probleeme, tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles