Toronto Eesti Majas peeti vabariigi sünnipäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval 23. veebruaril toimus Kanadas Torontos Eesti Maja korraldatud meeleolukas pidu «Õnne sünnipäevaks, Eesti!», tähistamaks Eesti Vabariigi 95. aastapäeva.

Kohalikke eesti-kanadalasi ja külalisi, keda oli kogunenud pea 200, tervitati tervitusšampanjaga, mille toosti lausus Eesti Vabariigi aupeakonsul Laas Leivat. Peol osales ka Kanada kodakondsus-migratsiooni- ja multikultuuriminister Jason Kenney.

Peo juhatas sisse Eesti Majas töötav ooperilaulja Avo Kittask, kes peagi andis kõnepuldi üle tervitussõnadeks Eesti Maja juhatuse esimehele Raivo Remmelile ja Eestlaste Kesknõukogu Kanadas esimehele Markus Hessile. Peale sõnavõtte lauldi esmalt kanada ja siis eesti hümni.

Koosviibimise olulisim osa oli Kanada Eestlaste Teenetemärkide jagamine inimestele, keda tunnustati nende erilise toetuse eest Eesti ühiskonnale ja eestlusele.

Medalid said rinda: Hon. Jason Kenney P.C., M.P. (kuld); Aino Müllerbeck (kuld); Taimo Ilves, Kai Kiilaspea, Helge Kurm, Eerik Valter, Viktor Libe, Jaan Meri, doktor Peeter Põldre ja Ronald Weiler. Lisaks said tunnustuse osaliseks ka doktor Toomas Sõrra (New York) ja Mari Kaul-Rahiman (Vancouver), kes peol ei osalenud.

Teenetemärkide jagamise järel vaadati kommunismivastase monumendi rajamise toetuseks kokku pandud videoklippi.

«Kanada riik on olnud avatud ja toetav paljudele eri rahvustele, lubanud meil alustada siin uut elu ning on oluline, et seda kuidagi väärtustatakse. Meie kohustus on anda oma panus ning võidelda kommunismi vastu,» ütles Kanada Poola Kongressi president Teresa Berezowski ning palus kohalviibijailt annetust kommunismiohvrite mälestusmärgi rajamiseks.

Kõnepult liikus edasi aukülalisele, kodakondsus-migratsiooni- ja multikultuuriministrile Jason Kenney'le.

Enne Eesti Maja kohviku poolt kaetud rikkaliku laua juurde suundumist pidas toidupalve EELK Välis-Eesti piiskopkonna piiskop Andres Taul.

Estraadikava pakkusid noor eesti soost tenor Stephen Bell, kes laulis koos soprani, Kristina Aguriga ja bariton Avo Kittaskiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles