Paet Kerryle: ELi ja USA kaubandusleppega tuleb kiiresti edasi liikuda

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry ja Urmas Paet.
John Kerry ja Urmas Paet. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paet ütles Roomas Euroopa Liidu ja NATO riikide välisministrite kohtumisel, et küberjulgeoleku tugevdamiseks peavad Euroopa ja USA senisest süsteemsemalt koostööd tegema ja vabakaubandusleppe osas tuleb jõuda tegudeni.

Paeti sõnul on vajalik võimalikult kiire edasiliikumine Euroopa Liidu ja USA vabakaubandusleppega, et selle saaks nähtavas tulevikus sõlmida.

Ta lisas, et väga oluline on ka USA ja Euroopa riikide koostöö Ukraina, Moldova, Gruusia, Armeenia, Aserbaidžaani ja Valgevene osas ning järjest enam ka Kesk-Aasias.

Süürias on esmatähtis jõuda vägivalla peatumiseni ning konflikti lõpetamiseni kõneluste teel. «Rahvusvaheline kogukond peab jätkama Süüria pagulaste toetamist, kuid samuti tuleb toetada neid riike, kes on teinud suuri pingutusi pagulaste vastuvõtmisel,» lisas Paet.

Paet kinnitas, et Afganistani rahvuslikele julgeolekujõududele täieliku vastutuse üleandmine 2013. aasta keskpaigas on realistlik. «Juba praegu juhib Afganistan ise 80 protsenti operatsioonidest. Üha olulisemaks muutub tsiviiltoetus – Eesti on otsustanud suurendada arengukoostööna antavat abi ning panustab tsiviilekspertidega Euroopa Liidu politseimissiooni ja NATO väljaõppemissiooni,» lisas ta.

Eesti jaoks on oluline ka terrorismivastane võitlus laiemalt. «Afganistani missiooni lõpetamisega seonduvalt tuleks teha kõik, et pärast 2014. aastat hoida ära terrorismi ja vägivaldse ekstremismi võimalik levik Kesk-Aasia piirkonnas,» märkis Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles