OECD ekspert: riigi ülesanne on luua innovatsioonile tingimused

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD rõhutab innovatsiooni tähtsust.
OECD rõhutab innovatsiooni tähtsust. Foto: Mihkel Maripuu

Eile Tallinnas toimunud seminaril «Teaduse ja innovatsiooni mõju suurendamine ühiskonnale ja majandusele» oli peaesineja OECD teaduse, tehnoloogia ja tööstuse direktoraadi osakonnajuhataja Dominique Guellec, kelle hinnangul on valitsuse ülesanne luua tingimused selleks, et ettevõtted suudaksid arendada välja teadmusmahukaid tooteid.

«Väga tähtis on, et valitsuse eri poliitikad aitavad kaasa innovatsiooni rakendamisele. Selline arusaam erineb põhimõtteliselt seisukohast, et innovatsioonipoliitika edendamine on ainult haridus- või majandusministeeriumite ülesanne,» ütles Guellerc ministeeriumi pressiesindaja teatel.

Tema sõnul tuleb mõelda kõikides valdkondades, kuidas innovatiivse lähenemise kaudu saada paremaid teenuseid ja luua uusi tooteid. Innovatsioon on oluline põllumajanduses, keskkonnas, lahendades sotsiaalküsimusi ja ka igal pool mujal.

«Ühest küljest tähendab see hariduse ja oskuste baasi loomist. Teisalt omavad tähtsust head ettevõtlustingimused ja ligipääs kapitalile. Riik peab toetama baasuuringuid ning vajadusel tulema vastu kas või maksusoodustuste tegemisega,» lisas OECD juhtiv ekspert.

Teadus- ja hariduspoliitika seminari korraldas haridus- ja teadusministeerium koos OECDga. Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo hinnangul Eesti ainult võidab koostööst OECDga.

«See organisatsioon on kompetentsikeskus, mis annab võimaluse õppida tundma maailma edukaimate riikide parimaid praktikaid, võtta üle teiste ja jagada oma kogemusi. Maksumaksjad ootavad teadussüsteemilt tuge ja kasu – vastutasuks maksumaksja panusele. Ka siin on meil vaja OECD ekspertiisi ja tagasisidet meie poliitikatele, kuna oleme ette valmistamas uut teadus- ja arendustegevuse strateegiat,» sõnas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles