Rahvaliit ei kiirusta Ansipi umbusaldust toetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip riigikogu kõnetoolis.
Peaminister Andrus Ansip riigikogu kõnetoolis. Foto: Toomas Huik

Opositsioonilise Rahvaliidu esimees Karel Rüütli ei kiirusta toetama Keskerakonna ettepanekut algatada peaminister Andrus Ansipi umbusaldamine.

Rüütli sõnul on Eesti riik praegu sügavas majandus- ja finantskriisis ja seisab silmitsi sotsiaalse riisiga ning on kaheldav, kas poliitiline kriis on sellises olukorras kõige parem lahendus.

Samas märkis ta, et Ansipi valitsuses valitseb peataolek, puudub siduv koalitsioonilepe ja kõik võimuparteid tegelevad valimiskampaaniaga, mistõttu pole võimuliidul ühist nägemust kriisist väljumiseks. Samuti pole valitsus suutnud tema sõnul esitada majanduse elavdamiseks ühtki olulist ettepanekut.

«Tõenäoliselt oleks peaministri arusaam laiapõhjalise kriisikomisjoni ja majanduse elavdamise meetmete loomise vajadusest siiski parem ja edasiviivam lahendus kui umbusaldamine,» ütles Rüütli BNSile.

Rahvaliidu fraktsioon koguneb umbusaldusettepanekut tema sõnul arutama kolmapäeva keskpäeval.

Opositsiooniliste Eestimaa Roheliste eestkõneleja Marek Strandberg ütles BNSile, et ka roheliste fraktsioon pole jõudnud ettepanekut veel arutada, kuid isiklikult peab ta seda toetust väärivaks. Tema hinnangul on peaministrile ja valitsusele ette heita koostöövõimetust, paratamatu languse viimase hetkeni eitamist ja inimestesse näiliselt healt positsioonilt lootuse süstimist olukorras, kus tulnuks kainelt mõtelda.

Strandbergi sõnul on umbusaldusavalduse arutamine riigikogus igal juhul kasulik, kuna kui see läbi läheb, tekib vajadus otsida uusi lahendusi ja võimalusi, ning kui ka ei lähe, paneb see koalitsioonipartnerid omavahel tihedamalt koostööd tegema.

«Igal juhul tekitab jõuline umbusaldusavaldus olukorra, kus kolm koalitsioonipartnerit asuvad mingites tingimustes kokku leppima, ja see võib olla Eesti riigi jaoks pigem kasulik kui kahjulik,» märkis ta.

Keskerakond teatas teisipäeval, et hakkab Ansipi vastu umbusaldusavalduse algatamiseks allkirju koguma, tuues põhjuseks tema valitsuse tegevusetuse, mis muutub Eesti riigile iga päevaga hukatuslikumaks.

«Ansip peaks kaptenina suutma riigilaeva juhtida, kuid tema vaatab üksnes pealt, kuidas laev vajub põhja,» põhjendas fraktsiooni aseesimees Ain Seppik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles