Immigrandid kohanevad Tallinnas paremini kui Helsingis

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks külmale kliimale peavad immigrandid Helsingis harjuma ka teistsuguste soorollidega.
Lisaks külmale kliimale peavad immigrandid Helsingis harjuma ka teistsuguste soorollidega. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu rahastusel valminud uuringu andmetel kohanevad haritud immigrandid Helsingi piirkonnas halvemini kui Turus, Tallinnas või Tartus.

Uuringu kohaselt on immigrantidel Helsingi piirkonnas raskusi töö ja sõprade leidmisega, bürokraatias orienteerumine ning ka korteri leidmine on keerukas. Kehvem on nende olukord vaid Läti pealinnas Riias, kirjutab Helsingin Sanomat.

Uuringule vastas eelmisel sügisel 771 inimest kuuest eri linnast, Helsingist oli vastajaid 153.

«Soome vajab haritud tööjõudu. Oluline on mõelda, kuidas hõlbustada nende toimetulekut,» leidis projektijuht Christine Chang.

Chang märkis, et suurimaks probleemiks on negatiivne suhtumine immigrantidesse, samuti võimalus teha tööd vastavalt oma haridusele. Taiwanist pärist Chang on Soomes elanud kuus aastat, selle aja jooksul on ta olnud töötu paaril korral. Magistrikraadiga Changile on pakutud keelekursusi ja võimalust õppida medõeks.

Indiast pärit Mona Lisa ja Vishal Singh kolisid Soome eelmisel suvel. Peatselt saavad nad lapse ning Mona Lisa Singh soovib, et ta laps integreeruks kohalikku kultuuri. Paar on üks vähestest immigrantidest, kes on eluga Soomes rahul. Singhid kolis Soome eelmisel suvel, kui Vishal asus tööle Alto ülikoolis.

Ülikool leidis perekonnale elamise ning abistas ka kohaliku bürokraatiaga. Nende jaoks ei ole võõras kultuuriruumis elamine esmakordne kogemus, varem elasid nad Austraalias. Soome kolimisel selgitati neile, et soomlastega sõbrunemine võib osutuda raskeks. «Me ei nurise millegi üle. Kolleegid ülikoolis on väga sõbralikud,» ütles Vishal Singh.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles