Karzai mõistis hukka kahe afgaani lapse elu nõudnud ISAF-i rünnaku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA helikopter Chinook valmistub maanduma Uruzgani provintsis Tarin Kotis (Lõuna-Afganistan).
USA helikopter Chinook valmistub maanduma Uruzgani provintsis Tarin Kotis (Lõuna-Afganistan). Foto: SCANPIX

Afganistani president Hamid Karzai mõistis täna hukka vahejuhtumi, milles Rahvusvaheliste Julgeolekuabijõudude (ISAF) helikopteritules sai surma kaks afgaani last.

ISAF-isse kuuluvate arvatavalt Austraalia vägede helikopter avas neljapäeval eksikombel tule seitsme ja kaheksa aastase afgaani poisi pihta, pidades neid Talibani sissideks.

«Valitsus on korduvalt rõhutanud, et terrorismivastases sõjas ei saavutata edu Afganistani külades ja kodudes, vaid meie piiride taga asuvates peidupaikades ja turvaaladel,» ütles Karzai Pakistanile viidates.

Uruzgani provintsi kuberner Mohammad Akhundzada süüdistas juhtunus Austraalia sõdureid, kuid pühapäeval ei olnud tema pressesindaja enam kindel, kes juhtunu eest vastutust kannab.

«Tegemist oli eksitulega, sõdurid ei tapnud lapsi sihilikult,» ütles kuberner eile, kinnitades, et esimesena avasid tule Austraalia sõdurite kopteri pihta sissid.

«Saatsime välja delegatsiooni, selgitamaks välja, mis täpselt juhtus,» ütles kõneisik Abdullah Hemat AFP-le.

«Koalitsiooniväed kutsusid endale appi õhutoetuse pärast seda, kui nad märkasid inimesi, keda nad arvasid teeäärseid pomme paigaldavat,» lisas ta.

«Tegemist oli hoopis loomi karjatanud ja küttepuid korjanud lastega. Pole kindel, kas tule avasid austraallased või ameeriklased.»

Austraalia relvajõudude ülem kindral David Hurley väljendas juhtunu üle kahetsust, lisades, et veel on vara öelda, kes selle eest vastutab.

«Tulevahetuse, mis leidis aset 28. veebruaril, eel viisid Austraalia eriüksuslased läbi rutiinset patrulli, nad teavitasid vahejuhtumist viivitamatult Afganistani valitsust ja Uruzgani sõjaväejuhte,» seisis Hurley avalduses.

ISAF-i komandör, kindral Joseph Dunford eile, et koalitsiooniväed kannavad tragöödia eest täit vastutust.

NATO-juhitavate vägede tsiviilohvrid on olnud üks vastuolulisemaid teemasid võitluses Talibani sisside vastu, põhjustades avalikkuse viha ja president Hamid Karzai sagedast kriitikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles