USA pakub Saksamaale uiguure

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu 11. jaanuaril Londonis Guantánamo avamise seitsmenda aastapäeva puhul korraldatud meeleavaldus.
Tänavu 11. jaanuaril Londonis Guantánamo avamise seitsmenda aastapäeva puhul korraldatud meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Kuubal asuva vastuolulise Guantanamo kinnipidamisasutuse sulgemiskuupäeva lähenemisega muutub üha pakilisemaks probleemiks president Barack Obamale küsimus, kuhu panna kõik sealt vabaks lubatavad vangid, keda enam ei peeta ohtlikuks.


USA ametnike sõnul on riik juba esitanud palve, et Saksamaa võtaks vastu mõned uiguurid, samas kui Prantsusmaa olevat nõustunud lubama oma riiki ühe alžeerlase, vahendas AFP.

Guantanamos on praegu seitseteist islamiusulist uiguuri, kelle puhul loobuti kasutamast terminit «vaenlase võitleja» juba nelja aasta eest, ent kelle tulevik on endiselt keeruline, sest oma kodumaal, mis mahub Hiina Rahvavabariigi piiridesse, ähvardaks neid kardetavasti tagakiusamine.

Obama administratsioon kavatseb osa uiguuridest ilmselt vabaks lasta USA pinnal, mis tekitab vastuseisu senati vabariiklastes, kuid neile otsitakse uut kodu ka mujal. Ühe anonüümsust palunud ametniku andmetel esitas justiitsminister Eric Holder vastava palve Saksamaale aprilli lõpus tehtud visiidi ajal.

Saksa siseministeerium kinnitas pühapäeval, et on saanud ametliku palve võtta vastu Guantanamo vange, ent ei täpsustanud nende isikuid ega arvu. Der Spiegeli andmetel on nimekirjas aga peaaegu kümme vangi. Saksamaal elab uiguure praegugi ning Münchenis elab nende suurim eksiilkogukond maailmas.

Guantanamo uiguuride vastuvõtmise otsus jääb ametnike sõnul peaasjalikult liidumaade võimude otsustada, ent nende seast pole seni suurt entusiasmi märgata, sest kardetakse, et uute asukate saabumisega kasvaks potentsiaalsete terrorirünnakute oht.

Prantsusmaa on samal ajal allikate sõnul nõustunud vastu võtma alžeerlast, kes on Guantanamos viibinud seitse aastat ning vabastati süüdistustest lõpuks mullu novembris. Lakhdar Boumediene võidakse üle ookeani toimetada juba kümne päeva jooksul, kinnitas ametnik. Alžeeria on endine Prantsuse asumaa.

Bosnias vahistatud alžeerlast kahtlustati koos veel viie mehega plaanis rünnata USA saatkonda Sarajevos ning viimased kaks aastat on ta pidanud näljastreiki, ehkki Amnesty Internationaly andmetel meest toideti edasi sunniviisiliselt. Kolm temaga koos süüdistustest vabastatud meest saadeti juba detsembris Bosnia ja Hertsegoviinasse tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles