Keskerakond: mida plaanite europarlamendis saavutada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits.

Postimees.ee 's käib Euroopa Parlamenti kandideerivate parteide vaadete tutvustamine. Täna küsisime parteide kandidaatidelt: kui teid valitakse europarlamenti, siis millised konkreetsed saavutused seate endale eesmärgiks oma saadikuks olemise aja jooksul. Vastavad Keskerakonna kandidaadid.


Edgar Savisaar:

Keskerakonnal on kindel kava, millistele eesmärkidele Brüsselis keskenduda, sõltumata sellest, kes meist konkreetselt sinna lähevad. Euroopa ühiskondi on edendanud solidaarne astmeline tulumaks, meil mitte. Vaadates avaliku arvamuse uuringuid ma aga ei arva, vaid lausa tean, et astmelise tulumaksu sisseviimiseni pole jäänud enam kaua - 15 aastat valel teel ühetaolise maksustamisega on rahvale lõpuks selgeks teinud, et ühtlane tulumaks teeb ainult rikkad rikkamaks ja vaesed vaesemaks ning keskklass jääbki nõrgaks. Mul on heameel, et SDE esimees Jüri Pihl toetas oma esimeses parteiesimehe-kõnes samuti astmelist tulumaksu. Kahjuks vaid mõni nädal hiljem nimetas ta seda ajalehes Pealinn «keskerakondlaste primitiivseks retoorikaks». Ma saan aru, et parempoolses valitsuskoalitsioonis osaledes ei saagi Pihlilt praegu muud oodata, aga nüüd me vähemalt teame, et ka sotsid saavad aru - astmelisel tulumaksul on rahva toetus. Erinevalt sotsidest lubame meie selle ka tegelikkuses kehtestada.



Euroopas pole mõiste solidaarsus sõnakõlks nagu meie parempoolsete ja pseudovasakpoolsete retoorikas. Meie parempoolsete jaoks piirdub solidaarsus vaid supiköökide ja kodutute öömajade vajaduse tunnustamisega. Euroopa solidaarsus on see, kui kõik inimesed võivad ja tahavad osaleda ühiskonnas sõltumata keelest ja nahavärvist, inimestele on tagatud töö või väärikas toimetulek, taskukohane eluase, kättesaadav on mitmekesine haridus, ühistransport on populaarsem autost jne jne, kui ainult mõnda olulisemat nimetada. Eestis on kõik vastupidi: suure osa Eesti elanike poliitilised õigused on piiratud ja levinud on ksenofoobia - viha võõraste vastu; liiga palju inimesi on sisuliselt lahtise taeva all; vaatamata drastiliselt väikesele kooliskäijate põlvkonnale on liiga suur osa haridusest ikka tasuline; täisväärtuslik elu ilma autota on võimatu, kuna puudub riiklikult arendatud ühistranspordisüsteem jne jne, kui ainult mõnda erinevust nimetada. See ei ole selline Eesti, mida tahab Keskerakond. Keskerakond tahab Eestit, mis oleks nagu Euroopa.



Euroopaliku elukorralduse kandetala on omavalitsus. Omavalitsus, mis majanduse tõusuaegadel kasvab koos kõikide teistega ning omavalitsus, mida riik ka kriisiaegadel püüab täiendavalt toetada. Sest Euroopas on läbi varasemate kriiside mõistetud, et just ja ainult omavalitsus on see, kes inimestele kõige lähemal asuva võimutasandina kannab kriisi põhiraskust. Euroopa riigid püüavad kriisi ajal omavalitsusi maksimaalselt täiendavalt toetada.

Siiri Oviir: Tulemused ja rakendatavus on otseses seoses Euroopa Parlamendi pädevuse ja tema tööorganite ülesehitusega. Mulle on südamelähedased töö-, tervishoiu- ja sotsiaalteemad tervikuna. Nendes küsimustes arvestatakse minu seisukohtadega. Eeltoodud küsimuste lahendused on nii praeguses kriisis kui ka kriisijärgselt meile kõigile olulised. Nende probleemide lahendamisse tahan ka edaspidi panustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles