Rahvakogu arutelupäev maksab üle 50 000 euro

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lauluväljak
Tallinna lauluväljak Foto: Peeter Langovits

Rahvakogu arutelupäev läheb maksma 50 000 - 70 000 eurot, üritust rahastatakse Avatud Eesti Fondi ja teiste vabatahtlike toetajate abil.

Vabaühenduste liidu EMSL juht Urmo Kübar ütles, et arutelupäeva hinnaks tuleb kokku umbes 50 000 - 70 000 eurot, sõltuvalt sellest, kui palju leitakse veel toetajaid, kes on nõus panustama kas rahaliselt või pakkuma oma teenuseid soodsamalt või tasuta.

Kui korraldajad, arutelujuhid, kohapealsed abilised ja tõlgid ei teeks seda tööd vabatahtlikult, oleks kogueelarve Kübara sõnul umbes 13-15 000 eurot suuremgi.

Avatud Eesti Fond toetab arutelupäeva 50 000 euroga, selleks allkirjastati täna leping. Lisaraha otsitakse sponsoritelt.

«Otsime toetajaid, räägime nendega läbi, ja kes tunneb, et ajame õiget asja, on teretulnud ka omalt poolt ükskõik kui suure või väikese panusega aitama,» ütles Kübar. Kui nii palju lisatoetust ei leita, kärbitakse planeeritud kulusid, kus võimalik - näiteks tellitakse vähem tehnikat või osalejate toitlustust.

«Odav see korraldamine kindlasti ei ole, kui tahta, et tulemus oleks usaldusväärne,» tõdes Kübar. «Kui näiteks loobuda sellest esinduslikust valimist ja öelda, et tulgu lihtsalt need, kes tulla tahavad ja ise oma sõidu kinni maksavad, oleks kulud kohe 30 000 eurot väiksemad,» märkis ta. «Aga usutavasti on asi seda väärt, sest arutlusel olevad küsimused ei ole ju kaugeltki tühised.»

Valimi koostamine, osalejate värbamine ja nende ülehelistamine veidi enne arutelupäeva läheb kokku maksma üle 20 000 euro. Tallinna lauluväljakul korraldatava ürituse ruumi, tehnika ning laudade-toolide rendile kulub üle 10 000 euro, osalejate toitlustuseks umbes 8500 eurot. «Transpordikuludeks oleme praegu arvestanud umbes 9000 eurot, aga seda saab täpsemalt öelda siis, kui värbamine on lõppenud. Transport hüvitatakse Tallinnast väljastpoolt tulevatele osalejatele, nende puhul püüame korraldada nii, et autoga tulijad võtaks teisi omakandi osalejaid peale, kus võimalik,» selgitas Kübar.

Uuringufirma TNS Emor alustas reedel rahvakogu arutelupäevale osalejate värbamist. Arutelupäevale kutsutakse 500 osalejat nii, et nad moodustaksid läbilõike ühiskonnast erinevate vanuste, sugude ja elukohtade kaupa. See tähendab, et kõigil valimisealistel Eesti elanikel on võrdne võimalus arutelupäevale kutsutud saada. Osalemise tingimuseks on eesti keele valdamine vähemalt suhtlemistasandil, kuid spetsiifilisemate terminite tarvis on arutelupäeval ka vabatahtlikud tõlgid.

Arutelupäev toimub 6. aprillil Tallinna lauluväljaku ruumides. Arutelupäeva ülesanne on välja selgitada, millised Rahvakogu veebilehel esitatud ettepanekud Eesti poliitika probleemide lahendamiseks on rahva hulgas enim eelistatud.

Annetusi saab teha Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu kontole 1120106317, selgituseks «Rahvakogu arutelupäev». Kuna EMSL kuulub tulumaksusoodustusega mittetulundusühenduste nimekirja, saab toetaja annetuse oma maksustatavatest tuludest maha arvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles