NATO kutsus Venemaad loobuma pingete kruvimisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO pressiesindaja James Appathurai.
NATO pressiesindaja James Appathurai. Foto: SCANPIX

NATO kutsus kolmapäeval Venemaad mitte õhutama pingeid alliansi õppuste pärast Gruusias.


«Mina leian, et poliitilised pinged nende (õppuste) ümber on täiesti ülearused, ning see vaid muudab olukorda keerukamaks,» ütles NATO pressiesindaja James Appathurai raadiojaamale Ehho Moskvõ.

Pressiesindaja osutas, et tegemist on plaanipäraste õppustega.

«Me korraldame neid õppusi igal aastal. Eelmisel aastal toimusid need Armeenia territooriumil, me oleme partnerid. Ka Venemaa on üks selle partnerluse liikmetest. Teda kutsutakse alati neile õppustele,» toonitas Appathurai.

Samuti tõrjus pressiesindaja väiteid, mille kohaselt on manöövrid seotud mullu augustis toimunud Vene-Gruusia viiepäevase sõjaga.

«Need õppused kavandati eelmise aasta kevadel, ammu enne sündmusi, mille käigus muutusid keerukamaks (Venemaa) suhted Gruusiaga. Gruusia tegi ettepaneku korraldada need õppused tema territooriumil 2008. aasta kevadel ja me ei muutnud aasta käigus omi plaane. Neil ei ole mingit pistmist pingetega Venemaaga,» toonitas Appathurai.

NATO esindaja kinnitas, et õppused ei ole kuidagi seotud ka mässuga Gruusia armee ridades. «Need kaks sündmust pole mitte kuidagi üksteisega seotud,» kinnitas ta.

Appathurai avaldas kahetsust Venemaa vastuseisu pärast õppustele.

«Meil on Venemaa Föderatsiooni seisukohta selles küsimuses raske mõista,» osutas pressiesindaja. «Kui Venemaa saatis oma relvastatud sõdurid patrullimiseks piirkondadesse, mis kuuluvad... Gruusiale, siis tekitas see Euroopa kogukonnas märksa rohkem küsimusi. Meile tundub, et Venemaa seisukohti on leebelt väljendudes raske mõista.»

Samuti lükkas ta tagasi väiteid, et NATO õppused Gruusias võivad destabiliseerida olukorda regioonis.

«Ma ei mõista, millele tuginevad sellised kommentaarid, ega arva, et partnerriikide õppused võiksid midagi keerukamaks muuta. Need on täiesti läbipaistvad õppused, kõik on täiesti avalik, siis pole isegi võimalust sellistest asjadest tõsiselt rääkida,» toonitas pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles