Josing: Eestis hoiab palgad madalal suurettevõtete vähesus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing.
Marje Josing. Foto: Peeter Langovits

Eestis hoiab palgad madalal asjaolu, et siin pole piisavalt suurettevõtteid, arvas Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

Josingu arvates on põhiprobleem see, et Eestis pole piisavalt korralikke suuri, tugevaid ettevõtteid, kus oleksid head palgad – kui vaadata keskmist Eesti ettevõtte suurust, siis see on umbes kuus inimest, rääkis Josing ETV saates «Vabariigi kodanikud», vahendab ERR Uudised.

«Meil on väga palju väikesi, keskmisi ettevõtteid, kes on projektipõhised, väikese palgaga,» rääkis saatekülaline ja arvas, et kui Eestis oleks olemas kõrgtehnoloogiline sektor, nagu on Soomes või Jaapanis, oleks olukord märksa parem.

«Me toome siin üksikuid näiteid Eestist – Skype ja veel mõned, siis nende inimeste kõrgem palk peaks kaasama kogu Eestit,» rääkis Josing, et üksikud erandid ei muuda üldpilti oluliselt paremaks.

Teine saatekülaline, tööandjate keskliidu juht Enn Veskimägi lisas, et 86 protsenti Eesti firmadest on Euroopa mõistes mikroettevõtted (1-9 töötajat) ja kui see grupp omakorda lahti lüüa, siis pooltes firmades on vaid  1-4 töötajat, mis tähendab, et tegu on väikeettevõtlusega, kust ei saagi suuri mahte oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles