Hulgifirmat süüdistatakse pistise pakkumises

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pistise suurus sõltunuks kaupade läbimüügist - iga müüdud mahlapaki pealt pakuti ostujuhile pool kuni üks eurosenti.
Pistise suurus sõltunuks kaupade läbimüügist - iga müüdud mahlapaki pealt pakuti ostujuhile pool kuni üks eurosenti. Foto: Peeter Langovits

Hulgifirma ja selle kaks juhti peavad andma kohtus aru süüdistusele nagu pakkunuks nad suure kauplusteketi ostujuhile iga müüdud mahlapaki eest pistist.

Põhja ringkonnaprokuratuuri poolt esitatud õiguslikus mõistes erakordse süüdistuse sisu on lühidalt järgmine:

Eesti ühe suurima kauplusteketi ostujuht pidanuks loobuma ASilt Haljas täiendava soodustuse nõudmisest kauplusteketis müüdavatele mittealkohoolsetele jookidele. Ning suurendama veelgi kauplusteketis Haljase poolt tarnitavate toodete sortimenti, millega kasvanuks süüdistuse saanud ettevõtte käive.

Väidetav pistise lubamise katse seisis selles, et Haljase üks kahest juhatuse liikmest A.K. ja firma ostu-müügi direktor M tegid omalt poolt ettepaneku maksta kaubandusketi ostujuhile igakuiselt teatav rahasumma.

Pistise suurus sõltunuks Haljase tarnitavate kaupade läbimüügist kaupluseketis – ostujuhile pakuti iga müüdud kaubaühiku pealt pool kuni üks eurosenti. Põhimõtteliselt on tegemist erasektoris mitte väga harukordse kuriteoskeemiga.

Haruldaseks muutis juhtumi seik, et pistisepakkujaile resoluutse ei ütlemise asemel või siis pistise vastu võtmise asemel teatas kauplusteketi ostujuht talle tehtud pakkumisest oma tööandjale. Viimane pöördus aga kuriteoavaldusega politseisse.

Kõik see toimus umbes pool aastat tagasi Tallinnas. Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo hankis alustatud kriminaalmenetluse raames tõendid. Põhja ringkonnaprokuratuur esitas hulgiettevõttele ning selle kahele juhtivtöötajale, A.K.-le ja M'le süüdistuse pistise lubamise katses.

Veebruari keskel Harju maakohtus toimunud eelistungil otsustati eesootav protsess kuulutada ettevõtte ärisaladuste kaitseks kinniseks. Ettevõtet keerulises juriidilises vaidluses kohtus esindav vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets ei ole süüdistuse sisuga nõus.

Ent täpsemalt ei soovi kaitsja oma kliendi seisukohta juhtunust avaldada. «Kuna kriminaalasjas on istungid kinniseks kuulutatud, siis pole teemat võimalik avalikult käsitleda,» on tema lakooniline kommentaar. Kellele selles loos õigus jääb, selgub augustis algaval protsessil Harju maakohtus.

Loe pikemalt erasektori korruptsioonist ja selle uurimisest Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles