Sõrves uuritakse kummalisi muinasaegseid rajatisi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljakaevamised.
Väljakaevamised. Foto: Kalev Saar / Scanpix

Saaremaal Sõrve  metsaveeres paiknevad muinasaja rajatised pakuvad arheoloogidele parajat peamurdmist, kuna pole teada, millega täpselt on tegu.


Saaremaa Rahuste küla elanik, kodu- ja ajaloohuviline Silver Oder juhatas teisipäeval Tallinna ülikooli ajalooinstituudi arheoloogid koos Saaremaa muuseumi osakonnajuhataja, erialalt arheoloogi Külli Rikasega mitmesse paika Sõrves, näitamaks spetsialistidele huvitavaid muinasaja leiukohti, kirjutab Oma Saar.

Roukli metsa servas paelusid arheolooge umbes 15x15 meetrise põhjaga meetrikõrgused põlenud kividest «kühmukesed». «Üks on selge, kalmed need ei ole, kuigi just kivikalmetena on need kultuurimälestiste registrisse kantud,» oli arheoloog Mauri Kiudsoo veendunud.

Külli Rikas teavitas, et kivikalmetena võeti need omal ajal arheoloogiamälestistena kaitse alla ja varustati ka looduses vastavate märkidega, kuna kardeti nende laialitassimist või lõhkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles