Mikser: ma ei pea Kiisleri haldusreformi teokssaamist kuigi tõenäoliseks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Andres Haabu / Postimees

Regionaalminister Siim Kiisleri eile välja käidud haldusreformi kava ei pälvi tõenäoliselt koalitsioonipartneri Reformierakonna ega ka kõigi kohalike omavalitsuste juhtide toetust, arvas sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser.

Mikseri sõnul on Kiisleri meeskonna valitud tee õige, kuid ei saa ilmselt realiseeruda paljude vastuolude tõttu.

«Põhimõtteliselt ei ole see vale tee, aga see on poolik lahendus. Sellist lootust, et omavalitsused ise lepivad kokku, on olnud väga pikka aega, aga märgatav konsolideerumine ilmselt nõuab enam aega kui IRL seda pakub,» argumenteeris Mikser.

«Seda saaks kiirendada siis, kui valitsuse tasemel pakutaks välja lahendused põhiküsimustele: millised peaks olema omavalitsuste kohustused ja kuidas saaks see tulubaasiga kaetud. Need on küsimused, millele vastamisest tuleks alustada. See on valetpidi minek, et öelda, et paneme omavalitsused kokku, siis nad muutuvad tugevamaks ja siis anname neile kohustusi juurde,» kritiseeris ta Kiisleri nägemust.  

Vastuolusid on veel, näiteks ei peata see reform ääremaastumist. «Tegemist on riigipoolse n-ö rinde tagasitõmbamisega, et «hoiame seda fronti, vähemalt suuremate tõmbekeskuste tasemel».»

Mikseri sõnul on väga tõenäoline, et omavalitsused ei suuda siiski ette nähtud ajaraamis liitumise osas kokku leppida ja rakendada tuleks sundliitmist. Sellega ei lepiks aga IRLi koalitsioonipartner Reformierakond.

«Nii palju kui mina olen Reformierakondasi sel teemal rääkimas kuulnud, siis nad on ikkagi väga konkreetselt öelnud, et nad ei näe, et võiksid toetada sundliitmist. See mõistagi seab oma piirid sellele, kui kaugele see reform praeguse valitsuskoalitsiooni jõududega võiks jõuda,» arutles Mikser.

«Seda haldusreformi on põrgatatud ja algatatud palju aastaid, vähemalt kogu selle aja, mis mina olen olnud Toompea tasemel poliitikas ehk viimased 14 aastat. Väga suurt optimismi mul ei ole, et lähikuudel jõutakse mingi murranguni ja ka seda, et eeloleva kahe aastaga viiakse läbi suure ulatusega haldusreform, hindan ma pigem ebatõenäoliseks.»

Mikser ütles, et sotsiaaldemokraadid on üldjoontes valmis reformikava toetama, ent ei poolda omavalitsuste sundliitmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles