Klausi kümneaastane ametiaeg Tšehhi presidendina sai täna läbi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Václav Klaus eile Prahas presidendilossis ootamas, millal ta saab pidada oma viimase kõne riigi juhina.
Václav Klaus eile Prahas presidendilossis ootamas, millal ta saab pidada oma viimase kõne riigi juhina. Foto: SCANPIX

Viimased kaks aastakümmet Tšehhi poliitikas olulist rolli etendanud 71-aastane Václav Klaus ei ole tänasest alates enam president, ametisse astub tema mantlipärija Miloš Zeman, vahendas uudisteportaal ČeskéNoviny.

Klausi teise ametiaja lõppu tähistasid Püha Vituse katedraali kellad, langetati presidendilipp Praha lossi katusel ja lossi vahtkonna orkester mängis riigihümni.

Täna annab ametivande endine sotsiaaldemokraadist peaminister Miloš Zeman (68), kes võitis Tšehhi esimesed presidendi otsevalimised.

Praha lossi väravad suletakse Klausi ametiaja lõpu tähistamiseks sümboolselt ja avatakse taas, kui Zeman inauguratsioonitseremooniale saabub.

Klausi eelkäija Václav Havel tuli koos abikaasa Dagmariga ja sõpradega lossi lähedal asuvasse restorani lipulangetamist vaatama, kui tema teine ametiaeg 2003. aastal lõppes, Klaus ei viibinud uudisteagentuuri CTK andmetel aga juba südaööst alates lossis.

Klaus veetis pea kogu kommunismijärgse aja kõrgetes riigiametites. Tema, Havel ja Zeman moodustasid kolmiku, mis domineeris Tšehhi poliitikas 1990. teisel poolel. Klaus jäi ka hiljem isikute hulka, kel oli riigi arengule suur mõju.

Ta töötas rahandusministrina, oli üle viie aasta peaminister ja neli aastat parlamendi saadikutekoja esimees. Nüüd jõudis lõpule 10 aastat presidendiametis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles