Sotsid: töölepinguseadus tuleb edasi lükata

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölepinguseaduse eelnõu vastane ametiühingute pikett 2008. aasta jaanuaris.
Töölepinguseaduse eelnõu vastane ametiühingute pikett 2008. aasta jaanuaris. Foto: Peeter Langovits.

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon toetab täna kehtivate koondamisrahade kohustuste ja hüvitiste suuruste samaks jätmist ja uute võimaluste edasilükkamist.


Nende teatel on põhjus selles, et koalitsioonikaaslased ei nõustu lubatud töötuskindlustusmaksu maksimummäära tõstma.

«Sellist lahendust tuleks pigem nimetada paratamatuseks kui kompromissiks,» ütles sotside fraktsiooni esimees Eiki Nestor.

Tema sõnul ei maksa IRLil ja Reformierakonnal oodata, et uues töölepinguseaduses paranevad tööandjate võimalused kokkulepitud mahus, kuid töötajate võimalused mitte. «Seda ei juhtu,» lisas Nestor.

Kärpega nõus

Nestor rääkis Postimees.ee'le, et sotsid on nõus vähemalt 1,1 miljardi krooni töötukassa raha kärpimisega, kuid see, mil moel täpselt seda teha, on tema sõnul veel koalitsioonis kokku leppimata.

Näiteks kui jätta koondamisrahade-hüvitiste süsteem praeguseks, oleks riigi kokkuhoid tema sõnul kokkulepitust suuremgi.

Nestor rääkis, et kohtus eile tööandjate ja ametiühingute esindajatega ning selle pinnalt oli tal pakkuda kompromiss, millega võiksid mõlemad sotsiaalpartnerid nõustuda. Paraku tõmbasid ideele eilsel kärpemaratonil vee peale võimupartnerid.

«Kompromiss tähendaks mõningasi järeleandmisi nii tööandjate kui töötajate poolelt, milleks on mõlemad mõistlikkuse piires ka valmis,» rääkis Nestor, meenutades, et just tööandjad ja töötajad teevad töötukassasse sissemakseid.

4 protsenti lahendaks probleemi?

Selleks tuleks Nestori sõnul viia seadusega sätestatud maksimaalne maksemäär praeguselt kolmelt nelja protsendini.

«Kui tööandjad ja töötajad on nõus uue seaduse jõustumise nimel ka suuremaid kulutusi kandma, siis miks peaks poliitikud seda takistama?»

Nestori kompromiss oleks selline, kus tööandjad nõustuksid võtma suurema staažiga inimeste osas endale rohkem kohustusi, makstes ise lisaks esimesele ka nende teise kuu koondamisraha, ning töötajad oleks nõus vähendama alates 4. kuust makstavat hüvitist 50 protsendilt 40 protsendile eelnevast palgast. Samuti lubataks piirata omal soovil töölt lahkunutele maksatava 40-protsendise hüvitise saajate ringi, tõstes aasta võrra nõutavat staaži.

Nestori sõnul on see koht, kus tema arusaama järgi oleks mõlemad pooled nõus seaduse jõustumise nimel järgi andma, kui vaid sotsid ja IRL vastu poleks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles