Karzai süüdistab USAd ja Talibani kokkumängus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai istus enne oma kõnet publiku hulgas.
Afganistani president Hamid Karzai istus enne oma kõnet publiku hulgas. Foto: SCANPIX

Afganistani president Hamid Karzai süüdistas täna Ameerika Ühendriike ja Talibani koostöös eesmärgiga veenda avalikkust, et vägivald riigis kasvab, kui võõrväed järgmise aasta lõpus lahkuvad.

Karzai sõnul näitavad eile 19 inimese elu nõudnud enesetapuplahvatused, et islamistid on asunud läbi viima rünnakuid sihiga näidata, et ka pärast USA ja NATO vägede lahingmissiooni lõppu 2014. aastal on rahu tagamiseks vaja rahvusvahelisi vägesid.

«Eilsed plahvatused Kabulis ja Khostis näitasid, et nad on Ameerika teenistuses ja mõiste 2014 teenistuses. Nad püüavad meid hirmutada, et me arvaksime: kui välismaalasi Afganistanis ei ole, seisame silmitsi selliste intsidentidega,» ütles president naistepäevakõnes, mille edastas riigitelevisioon.

USA ja NATO väed, kes on hakanud Afganistani julgeoleku tagamist järkjärgult kohalikele vägedele üle andma, ei ole Karzai süüdistusele veel vastanud.

Karzai on varemgi avalikes kõnedes vaenu õhutavate avaldustega esinenud. Selles nähakse enamasti katset mõjutada seda osa rahvast, kes kaldub toetama Talibani, või avaldada survet rahvusvahelistele liitlastele. Mõnes varasemas kõnes on ta ähvardanud liituda Talibaniga ja nimetanud NATO liitlasi okupantideks, keda huvitavad Afganistani maavarad.

Tänane avaldus on ilmselt seotud valitsuse ja USA läbirääkimistega Ühendriikide vägede pikaajalise kohaloleku üle ja see kõlas ajal, mil Kabuli lähedal asuva Bagrami vangla USA vägedelt Afganistani võimudele üleandmine oli äsja nurjunud.

Süüdistus võib olla seotud ka uue Ühendriikide kaitseministri Chuck Hageli esimese Afganistani-visiidiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles