USA suunas liigub 1,5 miljonit tonni prügi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa USA suunas liikuvast 1,5 miljonist tonnist prahist
Osa USA suunas liikuvast 1,5 miljonist tonnist prahist Foto: SCANPIX

Kaks aastat tagasi Jaapani kirdeosa tabanud tsunami tõi kaasa palju hävingut, kuid tekitas ka maailma suurima prügimäe.

Maavärina ja tsunami järel tekkis umbes viis miljonit tonni prahti, mis koosnes ehitiste jäänustest, autodest, kalapüüdmisvahenditest, majapidamistarvikutest, tööstusjäätmetest ja lugematul arvul muudest esemetest, mille lained kandsid merele, edastab AFP.

Umbes 3,5 miljonit tonni prahi uppus kohe, kuid 1,5 miljonit tonni plasti, puitu, kalavõrke, kaubakonteinereid ja muud liikus ookeanil edasi.

Nüüd ohustab see prügimägi laevaliiklust ning mere ökoloogilist tasakaalu. Negatiivne mõju võib ulatuda aastakümneteni.

«Tsunami paiskas Vaiksesse ookeani 3200 korda enam prahti kui Jaapanis jõuab sinna aastas,» teatas prantslasest keskkonnaekspert Robin de Bois.

Möödunud aastal hakkas Jaapanist pärit praht USA randa jõudma. Rannalt on leituid  näiteks Harley-Davidson mootorratas, mis oli transpordikonteineris, kaks laeva ja kaks suurt betoonist kaid.

Prügimäe suurem osa liigub Hawaii põhja- ja idaosa suunas.

Jaapanit tabasid maavärin ja tsunami 11. märtsil 2011. aastal. Selles hukkus umbes 20 000 inimest ning Fukushima tuumajaamas tekkis ohuolukord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles