Ilves: Max Jakobson oli Eesti hea sõber

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Max Jakobson ja president Toomas Hendrik Ilves raamatu «Omalla äänellä» esitlusel Helsingis Eesti saatkonnas 2011. aasta septembris.
Max Jakobson ja president Toomas Hendrik Ilves raamatu «Omalla äänellä» esitlusel Helsingis Eesti saatkonnas 2011. aasta septembris. Foto: Maarika Saarna-Siimann / välisministeerium

«Max Jakobson – sõjajärgse Euroopa suur diplomaat – arendas ja avardas märkimisväärselt välispoliitilist mõtlemist mitte ainult Soomes, vaid Euroopas laiemalt, ka Eestis,» kirjutas president Toomas Hendrik Ilves 9. märtsil lahkunud Soome diplomaadi ja poliitiku, Eesti hea sõbra Max Jakobsoni perekonnale saadetud kaastundekirjas.

«Eestlased meenutavad erilise tänuga tema tööd president Lennart Meri poolt loodud Inimsusevastaste Kuritegude Uurimise Eesti Rahvusvahelise Komisjoni esimehena aastail 1998–2008. Max Jakobsoni kontakt Eestiga aga ulatus juba sõjaeelsesse aega, mil ta õppis koolipoisina Haapsalus saksa keelt,» vahendas presidendi kantselei pressiesindaja riigipea sõnu.

Oma töö eest Eesti heaks tänas meie riik Max Jakobsoni 2002. aastal Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgiga. Soomes ja Euroopas meenutatakse teda ka kui mitmete teoste, sh kolmeosalise ajaloo «20. sajandi lõpparve» autorit, lisas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles