Iisraeli president kutsus araabia maid Süürias sekkuma

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli president Shimon Peres täna Strasbourgis Euroopa Parlamendi täiskogu ees.
Iisraeli president Shimon Peres täna Strasbourgis Euroopa Parlamendi täiskogu ees. Foto: SCANPIX

Täna Euroopa Parlamendis ajaloolise kõnega esinenud Iisraeli president Shimon Peres kutsus Araabia Liigat sekkuma Süürias aset leidva verevalamise peatamiseks.

«Araabia Liiga saab ja peaks moodustama Süürias ajutise valitsuse, et teha lõpp tapatalgule ja ära hoida Süüria tükkideks lagunemine. ÜRO peaks Araabia Liigat toetama, et rajada sinikiivrites araabia üksus,» ütles ta AFP teatel Strasbourgis.

Peres oli esimene juudiriigi president pärast 28-aastast vaheaega, kes europarlamendis kõne on pidanud. Ta ütles, et vaba maailm ei saa niisama pealt vaadata, kui Süüria president oma rahvast ja lapsi tapab.

«See murrab kõigi meie südameid,» ütles ta.

Peresi sõnul ohustab Bashar al-Assad kogu Lähis-Ida ja isegi Euroopat, sest tal on ulatuslik keemiarelvade arsenal. Peres ütles, et Araabia Liiga sekkumine aitaks ära hoida selle sattumise valedesse kätesse.

Peres ütles oma kõnes veel, et suurimat ohtu maailmale kujutab Iraan, mis mitte üksnes ei ürita tema sõnul valmistada tuumarelva, vaid ka rikub jämedalt inimõigusi ja toetab terrorismi üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles