Uus Saksa erakond loodab lõigata kasu eurovastasuselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovastase erakonna Alternatiiv Saksamaale toetaja eilsel kohtumisel hoidmas käes raamatut pealkirjaga «Kuriteopaik euro».
Eurovastase erakonna Alternatiiv Saksamaale toetaja eilsel kohtumisel hoidmas käes raamatut pealkirjaga «Kuriteopaik euro». Foto: SCANPIX

Veidi enam kui pool aastat enne Saksamaa üldvalimisi loodud uus erakond loodab lõigata kasu kasvavatelt eurovastastelt meeleoludelt Euroopa suurimas majanduses.

Uue erakonna kohtumisele Frankfurdi jõukas eeslinnas Oberurselis kogunes eile õhtul umbes 1200 inimest. Uue partei loojate tuumiku moodustavad endised majandusprofessorid, kelle arvates Berliin toetab maksumaksjate raha eest läbikukkumisele määratud süsteemi.

«Meie arvates ei ole kantsler Angela Merkelil õigus, kui ta väidab, et euroala raskustes riikide nagu Kreeka ja Iirimaa abistamisele ei ole alternatiivi,» ütles üks erakonna Alternatiiv Saksamaale (Alternative für Deutschland) asutajaid Konrad Adam. «Meie tahame, et igal riigil, kes ei suuda või ei taha jääda euroalasse, oleks võimalus lahkuda.»

Erakonna asutajate jaoks oli viimane piisk 2010. aasta Kreeka päästepakett, mis rikkus nende sõnul Euroopa Liidu reegleid, mille kohaselt liikmesriigid vastutavad ise oma võlgade eest.

Eile nädalalehes Focus avaldatud arvamusuuring näitas, et neljandik sakslastest võiks hääletada partei poolt, mille kampaania põhineks Saksamaa lahkumisel euroalast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles