EKRE: valitsusel ja riigikogul puudub põhiseaduslik õigus sellist Eesti-Vene piirilepet sõlmida

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henn Põlluaas.
Henn Põlluaas. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on teatas täna, et on täiesti vastu uue Eesti-Vene piirilepingu sõlmimisele, sest selleks puuduvad vajadus ning vähimadki poliitilised, majanduslikud ja  moraalsed põhjendused.

«Konservatiivne Rahvaerakond on seisukohal, et Eesti saab oma territooriumi Venemaale loovutada vaid peale rahvahääletust, millel antakse selleks selge mandaat ning mille käigus viiakse sisse vajalikud muudatused põhiseadusesse,» teatas erakonna volikogu esimees Henn Põlluaas, viidates Tartu rahulepingu järgi Eestile kuuluvatele aladele Petserimaa idaosas.

«Juhime tähelepanu asjaolule, et loovutusliku piirilepingu sõlmimise kaugem eesmärk on viisavabaduse kehtestamine Venemaa ja Euroopa Liidu vahel. Taoline areng seab eestlaste püsimise enamuses oleva põlisrahvusena Eestis ohtu,» leiab erakond.

«1994. aastal Vene Föderatsiooni poolt ühepoolselt ja rahvusvahelist õigust rikkudes riigipiirina demarkeeritud Eesti-Vene kontrolljoont, mis sündis Nõukogude okupatsiooni ajal piiri meelevaldse nihutamise tulemusena, ei saa vaadelda kui seaduslikku riigipiiri, mis tuleks fikseerida ja legaliseerida uue piirilepinguga.»

Erakond leiab analüüsi tulemusel, et uus Eesti-Vene piirileping oleks põhiseadusevastane, kuna põhiseadus ei luba ilma rahvahääletuseta Eesti territooriumi vähendada. «Objektiivseid  ja pädevaid põhjendusi lepingu sõlmimiseks, 5,2 protsendi Eesti riigi maa-ala, territoriaalvete ja õhuruumi lahutamiseks ning selle võõrriigile loovutamiseks ei ole.»

Samal põhjusel puuduvad valitsusel ja riigikogul sellise lepingu sõlmimiseks volitused ning põhiseaduslik õigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles