Perearstide selts: väikelapsi kontrollitakse juba praegu regulaarselt

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Anneli Talvik.
Perearst Anneli Talvik. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Perearstide seltsi juht Anneli Talviku sõnul ei ole vajadust uue kohustusliku väikelaste arstliku kontroll seadmiseks, Eestis on kontrolli kohustus kehtinud juba riigi taassünnist alates, alguses pediaatrite, hiljem perearstide tööna. Kui tegemist on halvasti korraldatud raviga, võib vaadata arstide poole. Kui tegemist on sotsiaalprobleemiga, siis selleks on teised ametkonnad ja vastutusalad.

Talvik märkis, et perearsti tööjuhendis, mille järgi iga perearst ka tegutseb, on kirjas, et imiku juures käib kodus kas arst või õde esimestel nädalatel ning ühe kuu vanuse lapsega peab ema minema perearsti juurde last kaaluma ja mõõtma.

«Süsteem on olemas ja jalgratast ei ole vaja leiutada. Kui perearst teab, et laps on sündinud, on sellest teda teavitanud siis ema, sotsiaaltöötaja või haigla, saab arst ka oma kohustust täita. Kui aga arsti pole teavitatud, siis ei saa ta ka oma tööd teha.»

Ta märkis, et kui tegu sotsiaalselt problemaatilise perega, siis sotsiaaltöötaja ja arst peavad tegema koostööd.

«Nii nagu sotsiaaltöötajagi ei pruugi arst koduvisiidil näha majapidamises valitsevat reaalset olukorda, kuna enne visiiti koristab ema pudelid põrandalt ja peseb lapsed puhtaks.»

Talvik lisas, et sotsiaaltöötaja võib külastada perekonda ette teatamata aga arst lepib kohtumiseks eelnevalt aja kokku, mis annab võimaluse pere laste olukorda ilustada. Samas on kindel, et kuna perearsti töö oma peredega on järjepidev ja arsti kogenud pilk midagi märkab, siis ta seda probleemi ka edaspidi jälgib ja käsitleb. Talviku sõnul on perearstide selts teinud problemaatilistest peredest laste olukorra parandamiseks ettepaneku hoolimatutelt vanematelt toetuste ära võtmiseks, kui lapsevanem ei täida oma kohustust ning ei too last regulaarselt arsti juurde. «Ettepaneku tegime aga suusõnaliselt ja mitte paberil, ettepanek on aga sotsiaalministeeriumis soiku jäänud. Kui probleem tundub olevat selles, et vanemad kuritarvitavad lastetoetusi, siis meie ettepaneku elluviimine ministeeriumi poolt võiks seda olukorda lahendada. Samas lõpmatute nõuete sätestamine ei asenda kehva järelvalvet. »

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles