Kaitsevägi parandab soomukite kaitsevõimet

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisu XA-188
Sisu XA-188 Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitsevägi võtab sõjalisel operatsioonil Afganistanis kasutusele soomukitele paigaldatava granaadiheitjavastase kaitsesüsteemi.

Soomukitele Sisu XA-188 paigaldatav kaitsesüsteem SidePRO-LASSO kujutab endast kõrgtugevat terasvõrku, mis takistab granaadiheitja RPG-7 granaadi soomustläbistava laengu plahvatamist.

«Kaitsevägi peab andma endast parima, et tagada sõjapiirkonnas oma sõdurite maksimaalne turvalisus,» ütles 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Aron Kalmus. «Antud võrgud pakuvad täiendavat kaitset missioonipiirkonnas olevatele soomukitele ja nende isikkoosseisule suurema kaliibriga relvade tule eest.»

Soomukile paigaldatud 290 kilogrammi kaaluv süsteem tekitab tankitõrje granaadiheitja RPG-7 granaadi topeltkoonuses lühise ja takistab soomustpurustava laengu plahvatamist. 15 soomukile mõeldud kaitsesüsteemid on hangitud Šveitsi tootjalt RUAG Schweiz AG. Samasugused süsteemid on kasutusel ka Taani ja Sloveenia relvajõududes.

Homme õpetavad RUAG Schweiz AG spetsialistid logistikakeskuse Suur-Sõjamäe töökodades kümnekonnale järgmise rotatsiooniga Afganistani suunduva kontingendi tehnikule, kuidas välitingimustes kaitsesüsteeme teisaldada, hooldada ja remontida. Kahel väljaõppinud tehnikul võtab süsteemi soomukile paigaldamine aega kuni neli tundi.

Praegu paigaldavad tehnikud kaitsesüsteeme Afganistanis kasutusel olevatele soomukitele, uute süsteemidega soomukid on kasutusvalmis alates järgmisest nädalast.

Soomukid Sisu XA-188 võeti kaitseväes kasutusele 2010. aastal. Neil on 2004. aastast kaitseväes kasutusel olnud mudeli Sisu XA-180-ga võrreldes oluliselt tugevam soomus, samuti vastupidavam põhjasoomus kaitseks isevalmistatud lõhkekehade ja maamiinide eest ning mis peab vastu kuni 14,5 millimeetrise kaliibriga relvade tulele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles