Keskerakondlastel ei lubata Partsile maamaksu kohta arupärimist esitada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi valimisreklaam enne eelmisi riigikogu valimisi
IRLi valimisreklaam enne eelmisi riigikogu valimisi Foto: Stanislav Moshkov / Den za Dnjom

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsiooni 14 liiget soovisid esitada majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile arupärimise kodualuse maa maksuvabastuse kui Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ühe valimislubaduse kohta, kuid riigikogu esimees keeldus seda seadusele viidates ministrile edastamast.

Keskfraktsiooni liikmed andsid arupärimise üle 27. veebruari istungil, soovides Partsilt küsida maamaksu ja IRLi poliitika kohta. Saadikurühma esimehe Kadri Simsoni sõnul tegi riigikogu esimees oma kirjas ettepaneku adresseerida maamaksu teemalised küsimused arupärimisena rahandusminister Jürgen Ligile ning ülejäänud küsimused esitada IRLi ministritele riigikogu infotunnis.

Olukord, kus piiratakse opositsiooni võimalusi teatud valitsuserakonna ministritele arupärimisi esitada, on kahetsusväärne ja kahjustab riigikogu mainet.

Simson ei saa enda sõnul sellise ettepanekuga nõustuda, sest kodualuse maa maksuvabastus oli IRLi peamine valimislubadus ning keskerakondlased soovivad selle kohta selgitusi saada just vastava erakonna ministrilt. Infotunnis pole tema hinnangul samas võimalik teemat laiemalt avada ja ammendavaid vastuseid saada.

Simson palus riigikogu juhatusel arupärimine siiski Partsile edastada, rõhutades, et olukord, kus piiratakse opositsiooni võimalusi teatud valitsuserakonna ministritele arupärimisi esitada, on kahetsusväärne ja kahjustab riigikogu mainet.

Riigikogu esimees Ene Ergma ei pidanud seda aga endiselt võimalikuks. Ta märkis Simsonile täna saadetud vastuses, et austab opositsiooni põhiseadusega garanteeritud õigust esitada valitsuserakondade ministritele arupärimisi, mille kaudu toimub parlamentaarne kontroll valitsuse poliitika elluviimise üle, kuid on jätkuvalt seisukohal, et keskerakondlaste esitatud arupärimine ei ole riigikogu kodu- ja töökorra seadusega kooskõlas.

Ergma selgitas, et arupärimine kui valitsuse liikmele esitatav küsimus peab puudutama selle ametiisiku võimkonda reguleerivate õigusaktide täitmist. Kui arupärimine seda ei puuduta, ei ole see tema sõnul ka lubatav.

«Antud arupärimises toodud küsimused seonduvad kodualuse maamaksu kaotamise eelarvelise mõjuga kohalikele omavalitsustele ning kuuluvad rahandusministri võimkonda,» lausus Ergma ja lisas, et seetõttu ei ole majandus- ja kommunikatsiooniminister arupärimise õige adressaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles