Vatikanis valge suits – uus paavst on valitud

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sixtuse kabeli korstnast tõusis täna õhtul kell 20.08 Eesti aja järgi valge suits ja Püha Peetruse basiilika kellad hakkasid lööma, mis tähendab, et kardinalid on valinud roomakatoliku kirikule uue paavsti.

Püha Peetruse väljakul viibivad kümned tuhanded inimesed võtsid uudise vastu juubelduste saatel, skandeerides: «Habemus Papam!» ja «Viva il Papa!» («Elagu paavst!»).

Uue, järjekorras 266. paavsti isik selgub peatselt, kui ta basiilika rõdule ilmub.

Kirikupea selgus eile pärastlõunal alanud konklaavi viiendal hääletusel. Eelmisel kuul paavsti kohalt taandunud Benedictus XVI valiti 2005. aastal paavstiks neljandal hääletusel.

Vatikan on varem teatanud, et uueks paavstiks valitud kardinal läheb pärast konklaavi Sixtuse kabeli kõrval asuvasse «Pisarate ruumi», kus paneb selga paavstirüü, palvetab seejärel Pauluse kabelis ning pöördub Püha Peetruse väljakul rahva poole.

Konklaavi eel peeti kolmeks suurimaks favoriidiks paavsti kohale brasiillast Odilo Schererit, kanadalast Marc Ouelleti ja itaallast Angelo Scolat, kes kõik on konservatiivid nagu Benedictus.

Teiste potentsiaalsete kandidaatidena on mainitud Ghana kardinali Peter Turksonit, filipiinlast Luis Antonio Taglet ja ameeriklast Timothy Dolanit.

Kõik 115 valijakardinali nimetas ametisse kas Benedictus või tema eelkäija Johannes Paulus II.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles