Sotsid ja demokraadid lubavad tegutseda parlamendis ühtse jõuna

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogus opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser ja demokraatide ühendust juhtiv Rainer Vakra allkirjastasid täna koostöölepingu, et tegutseda edaspidi parlamendis ühtse poliitilise jõuna.

Koostöölepingus väljendasid saadikud veendumust, et rahva arvamusega tuleb arvestada, poliitiliste otsuste langetamine peab olema läbipaistev ja aus ning parempoolsele poliitikale on olemas inimkeskne alternatiiv.

Samuti deklareerisid nad, et Eesti inimesed peavad leidma tööd ja saama tasu, mis toob perele toidu lauale, ükski laps ei pea minema magama tühja kõhuga, elu on võimalik mujalgi kui suurlinnades, õhuke ja suutmatu riik ei saa teenida Eesti inimeste huve, Eesti riik kuulub kõigile Eesti inimestele nende elukohast ja emakeelest olenemata ning ühiskonna jõukuse eelduseks on inimvara arendamine.

Leppe kohaselt tegutsetakse riigikogu praeguses koosseisus ühtse poliitilise jõuna, soovides pakkuda tugevat, ausat ja inimesest hoolivat vastukaalu parempoolsele valitsusele. Selleks lubavad nad esitada ja toetada ühiselt algatusi, mis teenivad eelnimetatud põhimõtteid ja eesmärke, lähtuda kõigis otsustes avalikust huvist ning otsuste mõjust Eesti inimeste heaolule ja toimetulekule, pakkuda kõigile võimalust osaleda poliitiliste otsuste kujundamisel ning taotleda riiklikult olulistes küsimustes suuremat erakonnaülest koostööd.

Mikseri sõnul seob sotsiaaldemokraate ja demokraate ühine arusaam, et Eesti poliitika peab muutuma ausaks ja avatuks. «Olukorras, kus Eesti parem- ja vasakliberaalid – Reformierakond ja Keskerakond – on teineteisele märgatavalt lähenemas, ähvardab vabakonna nõudmistest alguse saanud ja rahvakogu protsessis arutatud algatusi takerdumine parlamendienamuse vastuseisu. Seetõttu on demokraatlikku avatust toetavate jõudude koondumine iseäranis oluline,» märkis ta SDE teatel.

Vakra sõnul võtavad saadikud sihiks parandada Eesti inimeste toimetulekut ja tõsta heaolu kõigis Eestimaa paigus, mis võimaldaks peatada rahva väljarände. Ta avaldas lootust, et koostöö pinnalt tekkiv sünergia aitab muuta Eesti poliitilist kurssi.

SDE fraktsiooni kuulub 19, demokraatide ühendusse aga viis riigikogu liiget: Rainer Vakra, Deniss Boroditš, Lembit Kaljuvee, Kalle Laanet ja Inara Luigas, kes astusid Keskerakonnast välja eelmise aasta aprillis. Keskerakonnal on praegu parlamendis 21 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles