VEB fondi uurimiskomisjoni hakkab juhtima Rainer Vakra

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Peeter Langovits / Postimees

Täna esimest korda kogunenud VEB fondi uurimiskomisjon valis oma esimeheks demokraatide ühendusse kuuluva Rainer Vakra ja aseesimeheks reformierakondlase Väino Linde.

Riigikogus sel teisipäeval moodustatud uurimiskomisjoni kuuluvad lisaks ka sotsiaaldemokraat Andres Anvelt, keskerakondlane Aivar Riisalu ning Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Marko Pomerants.

Uurimiskomisjoni ülesanne on selgitada välja VEB fondi moodustamise, töökorralduse, juhtimise ja aastatel 1993–2012 sooritatud toimingute asjaolud. Komisjon peab uurima, millistel asjaoludel saatis Eesti Pank 1995. aastal Venemaa Välismajanduspangale valeandmeid sisaldanud kirja ning milliseid toiminguid sellega seoses hiljem tehti. Samuti tuleb komisjonil selgitada, kas ja kui suures ulatuses tekitati VEB fondi toimingutega riigile ja erasektori ettevõtetele kahju.

Algse eelnõu järgi pidanuks uurimiskomisjon oma töö lõpetama 1. oktoobril, kuid Reformierakond tegi veebruaris ettepaneku nihutada lõpparuande esitamise tähtaeg detsembri algusesse.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ütles toona Postimehele, et kui uurimiskomisjon võtab eesmärgiks VEB fondi teemaga tõsiselt tegeleda, võiks komisjonil selleks aega olla pigem rohkem kui vähem. Samuti pidas ta asjaliku arutelu huvides oluliseks, et VEB fondi puudutavad küsimused ei tõuseks 20. oktoobril peetavate kohalike valimiste teemaks.

Põhiseaduskomisjon otsustas ettepanekut osaliselt arvestada ja viis eelnõusse täpsustuse, mille kohaselt peab komisjon lõpparuande esitama hiljemalt 2. detsembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles