Hüljestega poseerimine tõi väärteomenetluse

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hülged. Pilt on illustratiivne.
Hülged. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Keskkonnainspektsioon algatas eile väärteomenetluse Ruhnu blogisse postitatud fotode põhjal, kus hallhüljeste pesitsusalale loodusmatkale tulnud kohalikud elanikud poseerivad hülgepoegade keskel.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juht Jaak Haamer ütles Saarte Häälele, et väärteomenetlus algatati looduskaitseseaduse seaduse alusel kaitsealuse loomaliigi tahtliku häirimise eest.

Teisipäeval Ruhnu blogis avaldatud fotodel võib muu hulgas näha hülgepoegi uudistavat rihma otsast lahti koera ja meest, kes on hülgepoja üles tõstnud; seda vaatavad pealt väikesed lapsed.

Fotod saareelanike matkast hüljeste pesitsusalale on vastukarva ka looduskaitsjatele, kes nimetavad inimese tungimist hüljeste pesitsusalale lubamatuks ja võrdlevad seda linnupesa lõhkumisega.

Hülgeuurija Mart Jüssi nimetas juhtunut aga kirjeldamatuks rumaluseks Liivi lahel, sest tema hinnangul on blogis olevatel piltidel näha umbes 20 asja, mida ei tohi mingil juhul hüljeste läheduses teha.

«Väikelapse isana ja hülgeuurijana, kes on nende ohtlike loomadega kaks kümnendit maadelnud ja peaaegu kaotanud mõne sõrme, on mulle laste ohtu seadmine täiesti mõistetamatu,» märkis teadlane. «Isegi väiksed hülged on üsna ohtlikud ja neid ei tasu näppida. Nad on hundikoera lõugadega, ründavad väga järsku ja on ootamatult käituvad loomad.»

Ruhnlane Kaarel Lauk polnud Mart Jüssi kriitikaga nõus ja viimase väiteid kommenteerida ei soovinud. Ta rõhutas, et ruhnlased elavad looduse keskel ja teavad väga hästi, kuidas tagada nii enda kui ka loomade ohutus. Ruhnlase sõnul avastasid nad hülgepesakonna juhuslikult jalutades, hüljeste pesakond asus saare lõunatipust umbes 500 meetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles