Rahvaliit: mida hindate oma tulevases fraktsioonis?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anto Liivat
Anto Liivat Foto: Rahvaliit

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: mida peate oma tulevase europarlamendi fraktsiooni seni suurimaks saavutuseks ja miks? Vastab Rahvaliidu esinumber.


Anto Liivat:

Rahvaliit ühineb europarlamendis konservatiivset maailmavaadet esindava fraktsiooniga. Rahvaliidu maailmavaatega kattub europarlamendis esindatud erakondadest Euroopa Rahvapartei (EPP), kelle näol on tegemist Euroopa Parlamendi koosseisus suurima fraktsiooniga. Samas jätkab Rahvaliit läbirääkimisi Briti konservatiividega täiesti uue loodava konservatiivset maailmavaadet esindava fraktsiooni loomiseks.



Tuleb tõdeda, et suurte fraktsioonide puhul võivad saavutused jääda üksmeele leidmise taha. Tihtipeale puudub sisemine ühtsus, mida väljendavad ka mitmete tänase Euroopa Parlamendi saadikute väljaütlemised ja avaldused.

Siinkohal on hea näide liberaalide ja demokraatide fraktsioon, kuhu näiteks Eestist kuuluvad Reformierakond ja Keskerakond. Viimane on Eestis määratlenud end tsentristlikku maailmavaadet esindava erakonnana, kes tegelikkuses teostab vasakpoolset poliitikat. Seega on oma sisult ja töövormilt europarlamendis tegemist eklektilise fraktsiooniga, ühendades erakondi, mille ühisosa on üsna väike, pigem pingutatud.

Siiski tuleb tunnistada, et teades, kui palju on oma idee läbi surumiseks vaja teiste saadikute, gruppide ja komisjoni esindajatega läbirääkimisi pidada, toetan pigem osalemist sarnaste vaadetega tõsiseltvõetavate fraktsioonide tegevuses.

Nõustun sotsioloog Anu Tootsi mõttega, mille kohaselt erakondadel, kes osalevad Euroopa tasandi koostöös maailmavaatelt ühtsetes ja tõhusalt toimivates optimaalse suurusega fraktsioonides ega allu niivõrd üleeuroopalise partei diktaadile, on võimalik olla Euroopa tuleviku väljakutseid puuduvate küsimuste kujundamisel loomingulisemad ja põhjalikumad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles