Rohelised: mida hindate oma tulevases fraktsioonis?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Mihkel Maripuu

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: mida peate oma tulevase europarlamendi fraktsiooni seni suurimaks saavutuseks ja miks? Vastavad Roheliste kandidaadid.


Marek Strandberg: Praeguse parlamendikoosseisu 5-aastase ametiaja olulisimateks teemadeks on olnud energeetika ja kliimamuutused. Roheliste poolt aastakümneid räägitud jutte neil teemadel hakkasid lõpuks mõistma ka teiste fraktsioonide poliitikud, see murrang toimus just praeguses koosseisus. Visandati ELi energia- ja kliimapakett, mis on samm õiges suunas, kuigi see võiks olla ambitsioonikam. Õnneks suutsid Rohelised europarlamendis energiamonopolide ja teiste mõjukate huvigruppide survele vastu seista.

Peep Mardiste: Peatselt töö lõpetava koosseisu olulisimateks teemadeks pean Roheliste jaoks kemikaaliohutust ja energeetikat. Paljud soovisid, et tarbijate tervise kaitsele suunatud kemikaaliohutuse direktiivi REACH üldse ei sünniks. Õnneks seisid Rohelised rahakate töösturite survele vastu ja aitasid meie kõigi tervise jaoks üliolulise direktiivi pärast aastaid kestnud vaidlusi siiski vastu võtta.

Rohelised on väga selgelt seisnud saaste- ja radiatsioonivaba energeetika arendamise eest, hoidnud energiasäästu ja taastuvenergia Euroopa Liidu prioriteetide hulgas. Kui energeetika ja kliimakaitse valdkondades on enamus Europarlamendi fraktsioonidest viimastel aastatel rääkinud väga sarnast juttu, siis erinevalt näiteks suurimatest fraktsioonidest - konservatiividest (meilt IRL) ja sotsialistidest (SDE) - pole Rohelised hääletusnuppu vajutades läinud kompromissidele looduse ja tuleviku arvelt.

Kliimamuutustega võitlemine on kallis ja peale Roheliste pole paljud Brüsseli poliitikud julgenud kommunikeerida, kuid käed rüpes ootamine läheb majandusele lõppkokkuvõttes veel kallimaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles