Soome patsifiste pahandavad riigi kaitsetehnikamüügid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti on Soomelt ostnud Pasi soomukeid, mida kasutatakse Afganistanis.
Eesti on Soomelt ostnud Pasi soomukeid, mida kasutatakse Afganistanis. Foto: Evelyn Kaldoja

Soome müüb sõjateh­nikat ka konfliktipiirkon­da­­desse, kuigi valitsuse  poliitikaks on rahu eest seismine, süüdistavad sealsed patsifistid.


Rahu eest seisva valitsusvälise organisatsiooni 100 Komitee raporti järgi läheb 6,2 protsenti Soome relvadest Lähis-Idasse, vahendas Soome rahvusringhääling YLE.
Suurim partner on selles piirkonnas Egiptus, lisaks müüakse relvi Araabia Ühend­emiraatidesse, Kuveiti ja Saudi Araabiasse. Iisraeliga on tehtud miljonite eurode eest allhanke- ja relvatootmiskoostööd.

Patsifistidele ei meeldi ka see, et relvi saadetakse näiteks Colombiasse, kus käib pikk sõda mässulistega, ning Etioopiasse, mis on endiselt sõjas Eritreaga. Osasse neist riikidest viiakse relvi või laskemoona vaid tsiviilotstarbeks, kuid raporti sõnul on raske kindlaks teha, kuidas neid lõpuks kasutatakse.

Samuti on mõne tehingu puhul on raske kindlaks teha, milline on viimane sihtriik, kirjutas ajaleht Helsingin Sanomat. Väidetavalt jõuab osa Soomes toodetud kaitse- või relvatehnikast ka Hiinasse, mille suhtes kehtib relvamüügikeeld.

Soome kaitseministeeriumi eksperdi Sanna Poutiaineni sõnul kontrollib ministeerium relvade ekspordiks luba andes iga kord eraldi, kuhu need lähevad. «Toote jõudmine õigetesse kätesse tehakse kindlaks selle abil, et lõplik kasutusviis peab olema tõestatud,» ütles ta 100 Komitee kriitika peale.

Kuigi globaalselt on Soome osa maailma kaitsetehnika tootjate hulgas üliväike, on soomukid ja nende osad Soome tähtsate ekspordiartiklite seas. Lisaks soomukitele müüvad soomlased näiteks laskemoona, kaitseülikondi, sidetehnikat.

Kuigi eksport Lähis-Itta on tõusuteel, on Soome relvatööstuse suurimad kliendid siiski Euroopas, üle poole kõigist relvadest läheb Rootsi ja Poola. Kokku 83 protsenti Soome relvadest läheb ELi. Ka USAsse müüakse näiteks käsigranaate. Eesti sõjavägi kasutab Soomes toodetud Pasi soomukeid.

Komitee uuring põhineb sise- ja kaitseministeeriumi arhiivide andmetel ja tollidokumentidel. Raport puudutas aastaid 1998–2007, mille jooksul Soome sõjatarvikute müük kasvas 40 protsenti.

Kümne aasta jooksul anti välja üle tuhande ekspordiloa, mille koguväärtus on umbes 750 miljonit eurot (umbes 11,7 miljardit krooni), tegelikult toimus tehinguid 375 miljoni euro (ligi 5,9 miljardi euro) eest.

Prostitutsiooniskandaal Soome raha eest ehitatud vanglas

Sel nädalal teatas Soome, et katkestab Afganistanis vanglate ehitamise toetamise, sest Soome abiga ehitatud Põhja-Afganistani naistevanglas tekkis kahtlus, et viis sealset vangi tegelesid prostitutsiooniga.



Kupeldamisjuhud tulid avalikuks siis, kui soomlasest töötaja veebruaris vanglat külastas ja vangidega juttu rääkis.



Vangla juhtkond on juba lahti lastud ning juhtumit uurivad rahvusvahelised organisatsioonid.



Soome rahaga pidi Afganistani kerkima ka üks meestevangla, mille ehitamiseks oli korraldatud konkurss, kuid nüüd otsustasid põhjanaabrid sellest ideest loobuda.


«Vanglatega seotud probleemid on palju suuremad, kui arvasime. Ka meesvange kasutatakse seksuaalselt ära,» kommenteeris Rauli Suikkanen, välisministeeriumi Lõuna-Aasia rühma juht ja saatkonna nõunik.



Arengukoostööga tegelev minister Paavo Väyrynen lubas siiski, et Soome jätkab hoolimata juhtunust Afganistani toetamist. Raha suunatakse muu hulgas politseijaoskondade ehitamiseks. (Helsingin Sanomat / PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles