Kaitseministeerium paneb kooliharidusele õla alla

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooliõpilased riigikaitse laagris maskeerimist harjutamas.
Kooliõpilased riigikaitse laagris maskeerimist harjutamas. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Urmas Reinsalu kinnitas uue korra, millega riik aitab koolidel korraldada riigikaitsega seotud ekskursioone ja välilaagreid.

Vastavalt kaitseministri käskkirjale saavad riigikaitset õpetavad koolid taotleda riigieelarvest toetust muuseumide ja kaitseväe väeosade külastamiseks ning välilaagri läbiviimiseks.

«Välilaagrid on väga olulised – kus siis veel õppida maastikul liikumist, telgi püstitamist, orienteerumist ja põhilisi ellujäämisoskusi kui mitte metsas,» ütles kaitseminister Urmas Reinsalu.

«Riigikaitset ei saa õpetada ainult klassitunnis, vaid õpilasi tuleb viia ka muuseumidesse ja kaitseväe väeosadesse. Koolid on pidanud kaitseministeeriumi abi ekskursioonide korraldamisel väga teretulnuks,» sõnas Reinsalu.

Kaitseministeerium on riigikaitse alaseid ekskursioone ja välilaagreid varemgi toetanud, kuid uue korraga muutub taotluste süsteem lihtsamaks ja läbipaistvamaks. Kui enne tasus kaitseministeerium koolide eest ekskursioonidele ja välilaagritele tehtud kulutused, siis nüüd eraldab ministeerium igale koolile kindla summa, mille heaperemeheliku ja säästliku kasutamise eest kool ise vastutab.

Vajaduse uue korra järele tingis riigikaitset õpetavate koolide arvu kasv, mistõttu tuli rahaeraldiste kasutamist muuta lihtsamaks ja läbipaistvamaks.

Kaitseministeeriumi 2013. aasta eelarves on riigikaitseõpetust õpetavatele koolidele õppelaagrite ja ekskursioonide korraldamise toetamiseks 163 336 eurot ning õppevahendite soetamise toetamiseks 60 000 eurot, kokku 203 000 eurot.

Käesoleval õppeaastal õpib riigikaitseõpetust ligikaudu 4000 gümnaasiumiõpilast 148 üldhariduskoolis. Riigikaitseõpetuse eesmärk on igaühele vajalike riigikaitse-alaste teadmiste andmine. Riigikaitseõpetuse kursuse pikkus on 70 õppetundi, millest 35 veedetakse klassiruumis ning ekskursioonidel ja 35 praktilises välilaagris.

Aasta alguses valmis kaitseministeeriumil ka uus riigikaitseõpetuse õpik, mis anti koolidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles