Keskpäevatund: kõige tõenäolisem uus valitsuspartner oleks Rahvaliit

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Kuku raadio saates «Keskpäevatund» spekuleerisid Ainar Ruussaar, Rein Kilk ja Priit Hõbemägi võimalike stsenaariumite üle, mis võiksid valitsuskoalitsiooni koosseisu muuta.

Kilk selgitas saates, et tema arvates valitseb sotsiaaldemokraatide leeris teatav segadus, sest erakonna väiksema poliitilise kogemusega arvamusliidrid, nagu Hannes Rumm ja Indrek Saar on asunud seisukohale, et sotsid peaksid praegusel raskel ajal valitsusest lahkuma nii nagu oleks neid sealt välja pressitud.

Kilgi arvates on sotsid seni teinud huvitavaid käike, nimetades Jüri Pihli erakonna esimeheks ning Ivari Padari europarlamendi valimiste esinumbriks. See on Kilgi sõnul toonud kaasa Sotsiaaldemokraatliku erakonna toetuse kasvu ning paljud peavad nende väljumist praegusest valitsuseks nende trumbiks.

Kogenumad poliitikud erakonnas, nagu Jüri Pihl ja Eiki Nestor, leiavad aga Kilgi sõnul, et koalitsioonist lahkumine ei ole varem kellelegi erilist kasu toonud.

Kilk lisas, et tõenäoliselt on valitsuses siiski muutused õhus ning saatejuhid arutasid läbi ka mõned võimalikud uued koosseisud.

Kõige vähem tõenäoliseks peeti sotside lahkumist ning praeguste partnerite jätkamist vähemusvalitsusena. Ainar Ruussaar leidis, et Keskerakonna hoiakut, millega süüdistatakse kõiges halvas ainuisikuliselt Andrus Ansipit, arvesse võttes oleks vähemusvalitsuse toimimine väga keeruline.

Vähetõenäoliseks pidasid saatejuhid ka seda, et vähemusvalitsusele annaks riigikogus 51. koha Keskerakonnast välja astunud Jaan Kundla.

Ühe variandina on arvamusliidrit hinnangul laua peal ka variant, et koalitsiooniga liituvad rohelised.

Kõige tõenäolisemaks pidasid saatejuhid aga Rahvaliidu osalemist koalitsioonis. Kilgi sõnul on Rahvaliidul kõige keerukamale rahandusministri kohale pakkuda Aivar Sõerd, keda hindas kõrgelt ka Andrus Ansip.

Priit Hõbemägi seadis Rahvaliidu variandi siiski kahtluse alla, võttes arvesse Villu Reiljani ja Ester Tuiksoo kahtlustustega seotud halva maine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles