Netanyahu teavitas Iisraeli presidenti valitsuse moodustamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu teavitas laupäeval ametlikult president Shimon Perest, et pärast 40 päeva kestnud pingelisi läbirääkimisi potentsiaalsete koalitsioonipartneritega moodustas ta uue valitsuse.

«Nagu tea teate suutsin ma valitsuse moodustada,» tsiteeris Peresi kantselei Netanyahu sõnu Jeruusalemmas toimunud kohtumisel. «Te andsite mulle ülesande ja ma täitsin selle.»

Netanyahul oli laupäeva õhtuni aega moodustada valitsus või tunnistada ebaõnnestumist. Uue valitsuse moodustamine õnnestus tal vaid mõni päev enne USA president Barack Obama visiiti Iisraeli.

Peres õnnitles Netanyahut valitsuse õigeaegse moodustamise puhul.

Reedel allkirjastatud kokkuleppe kohaselt kuuluvad võimukoalitsiooni peale Netanyahu parempoolsete veel peaministriga ühisnimekirjas kandideerinud konservatiivne erakond Yisrael Beitenu (kokku 31 kohta), tsentristlik Yesh Atid (19) ning asunikke esindav Juudi Kodu (12). Kokkulepe sõlmiti ka endise välisministri Tzipi Livni väikse tsentriparteiga HaTnuah (6).

Võimuliidul oleks 120-liikmelises knessetis 68 kohta. Uus koalitsioon on üks harvu Iisraeli ajaloos, kuhu ei kuulu ühtki äärmusortodoksset juudi parteid. Viimati jäid äärmusortodokssed valitsusest välja 1984. aastal.

Valitsus vannutatakse ametisse ilmselt esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles