Tulviste: Euroopa haridus vajab õhkkonnamuutust

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Tulviste
Peeter Tulviste Foto: Peeter Langovits

Peeter Tulviste ütles täna Tartu Domus Dorpatensises toimunud debatil «Kuidas hoida ajusid Eestis ja Euroopas?», et Euroopa hariduskorraladus vajab õhkkonnamuutust.

«Esiteks on võrreldes Ameerika teadusega Euroopa Liidu teadus masendavalt alafinantseeritud . Teiseks ei soodusta Euroopa praegune süsteem konkurentsi, kuna on üles ehitatud võrdsustamisele, erinevalt Aasiast, kus on meeletu konkurents. Ka Ameerikas on suurem konkurents.»

Tulviste ei pea akadeemilist hulkurlust probleemiks, kuna see on toimunud juba Kristjan Jaak Petersoni aegadest saati, ka Joosep Toots käis Venemaal mõisavalitsejaks õppimas.

«On asju, mida saab muuta ja on asju, mida ei saa muuta – narr oleks arvata, et keegi ei saa ega tohi kunagi siit ära minna.»

Tulviste sõnul ei pruugi maa ja teadlase side jääda nii tugevaks, kui ollakse praegu harjunud – ta oletab, et suureneb inimeste arv, kes töötavad oma kodus, see koht võib olla ükskõik millises riigis.

«Kui inimene töötab näiteks arvutiga puu all, siis pole mingit vahet  kus riigis see puu asub, mille all ta istub.»

Tulviste tõi ka näiteid tänapäeva Eesti füüsikutest, kes töötavad terve aasta Eestis, kuid sõidavad paariks nädalaks katseid tegema Prantsusmaa ja Šveitsi piiril asuvasse Euroopa Tuumafüüsika Keskusesse. 

«Igal riigil peab teadus olema, kuid see ei pea funktsioneerima ainult ühe riigi piires.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles