Alanud rahvakogu teemaseminaridel sõelutakse sobivamaid ideid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvakogu veebileht enne avamist.
Rahvakogu veebileht enne avamist. Foto: Repro.

Tänasest reedeni toimub viis rahvakogu teemaseminari, mille ülesandeks on selgitada, millised välja pakutud ideedest võiksid kõige tõenäolisemalt aidata lahendada probleeme, millest rahvakogu alguse sai.

Tänasel seminaril võetakse vaatluse alla jaanuaris rahvakogu veebilehel tehtud ettepanekud rahva osaluse suurendamiseks poliitikakujundamises valimiste vahel. Rohkem kui 450 sel teemal välja pakutud mõtet on jagatud kaheksaks alateemaks: alates ideedest info kättesaadavuse parandamisest õigusloome-algatuste kohta kuni ettepanekuteni rahvaalgatuse seadustamisest, sagedasemast referendumite korraldamisest ja rahvale riigikoguga kaasotsustamise õiguse andmiseni.

Seminaril osalevad nii ettepanekute autorid kui ka erinevad nende teemadega töötavad eksperdid: teadlased, poliitikud, ametnikud, vabaühenduste esindajad, ajakirjanikud. Rahvakogu lehel tehtud ettepanekute kokkuvõtte ning neile koostatud mõjuhinnangu põhjal arutatakse ja hinnatakse seminaril kõigi kaheksa tänase alateema puhul, kui asjakohased ja mõjusad need võiksid olla rahva laialdasema osalemise saavutamiseks.

Praxise koostatud kokkuvõte rahvakogu veebilehel ning Jüri Raidla, Liia Hänni, Allar Jõksi, Raivo Vare ja Andres Ergma koostatud mõjuhinnangud on kättesaadavad siit.

Kõige asjakohasemateks ja mõjusamateks hinnatud alateemad saadetakse 6. aprilli arutelupäevale, kus osalevad umbes 500 esindusliku valimiga leitud Eesti elanikku, läbilõige ühiskonnast, kujundavad arutelu järel oma eelistuse välja pakutud lahendusvariantide hulgast.

Homme arutatakse erakondade rahastamise aususe ja kontrollitavuse tagamise ning rahavõimu mõju kahandamise üle poliitilistes otsustusprotsessides, kolmapäeval ühiskondliku ruumi politiseerimise ja sundparteistamise pidurdamise teemadel, neljapäeval erakondade sisese ja -vahelise konkurentsi aususe ja elavuse tagamise ning reedel valija hääle kaalukuse tagamise üle valimistulemuste otsustamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles