Kõik õpetajad ei saanud jaanuaris lubatud palgatõusu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palk
Palk Foto: Toomas Huik

Haridus- ja teadusministeerium teatas, et kuigi õpetajate keskmine palk pidanuks arvestuste kohaselt jaanuaris olema 913 eurot, oli see pea sada eurot väiksem. Põhjuseks on see, et paljud omavalitsused ei eraldanud koolide eelarvetesse palgatõusuks vajalikku raha.

Ministeeriumi andmetel oli kohalikele omavalitsustele kuuluvate üldhariduskoolide täiskoormusega õpetajate jaanuari keskmine palk 819 eurot.

Kuigi ministeerium eraldas tänavu jaanuaris omavalitsustele õpetajate palgatoetuseks 160 miljonit eurot, selgub palga ülevaatest, et paljud omavalitsused ei olnud aasta alguses koolide eelarvetesse palgatõusuks vajalikku raha veel eraldanud.

Jaanuaris panustati õpetajate palka keskmiselt umbes kümme protsenti vähem, kui lubanuks riigi antud palgatoetus – välja maksti ainult 89,7 protsenti võimalikust. Kui kogu palgatõusu raha oleks jaanuaris õpetajateni jõudnud, siis olnuks õpetajate keskmine palk vähemalt 913 eurot.

Mitmes omavalitsuses tõusis õpetajate palk veebruaris, osas omavalitsustes rakendub palgatõus tagasiulatuvalt alles märtsis.

Ülevaade näitas, et kõikide omavalitsuste lõikes kasutati riigi palgatoetust jaanuaris keskmiselt 7,5 protsenti ulatuses – õpetajate palgakulu oli kokku 8,9 miljonit eurot ning arvestuslikult saanuks välja maksta veel üle 1,37 miljoni euro. Omavalitsustel on õigus otsustada, kuidas, millises mahus ja proportsioonis koolidele palgaeelarve eraldada.

Absoluutsummas jäi enim riigi palgatoetust välja maksmata Tallinna linnas (829 000 eurot), kus panustati jaanuaris õpetajate palkadesse vaid 6,5 protsenti linnale eraldatud töötasutoetusest. Alla 7 protsendi toetusest maksid jaanuaris välja 19 omavalitsust, neist suuremad Jõhvi vald ja Jõgeva linn.

Veidi üle 10 protsendi toetust maksid 26 omavalitsust.

Haridus- ja teadusministeerium hakkab igakuiselt avaldama munitsipaalkoolide õpetajate töötasustatistikat kõikide omavalitsuste lõikes, ülevaateid avalikustatakse umbes kahekuulise viivitusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles