India ülemkohus: Itaalia suursaadikul pole puutumatust

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia suursaadik Indias Daniele Mancini
Itaalia suursaadik Indias Daniele Mancini Foto: SCANPIX

India ülemkohus teatas täna, et Itaalia suursaadik on minetanud oma diplomaatilise puutumatuse seoses tema rolliga kahe mõrvas süüdistatava Itaalia merejalaväelase vabanemises vahi alt.

Ülemkohtunik Altamas Kabir ütles, et Daniele Mancini loovutas ise oma puutumatuse, kui andis kohtule ametlikult lubaduse, et eelmisel kuul kautsjoni vastu vabastatud merejalaväelased naasevad pärast Itaalias valimas käimist Indiasse, vahendas AFP.

India võimud lubasid kahe India kaluri mõrvas süüdistataval Massimiliano Latorrel ja Salvatore Gironel veebruaris lennata tagasi kodumaale, et nad saaks anda oma hääle sealsetel parlamendivalimistel. Nad pidid seejärel New Delhisse naasma, kuid Itaalia valitsus teatas eelmisel nädalal, et tühistab oma lubaduse mehed tagasi saata.

Vihane India valitsus on hoiatanud, et intsidendi tõttu vaadatakse üle suhted Itaaliaga. Juriidiliselt keerukat kaasust jälgivad tähelepanelikult ka muud riigid, sest see võib luua pretsedendi välisdiplomaatide kohtlemise küsimuses.

India valitsus on andnud lennujaamadele teada, et Mancinil ei tohi lasta riigist lahkuda. Ülemkohus on öelnud, et suursaadiku liikumisele peaks seadma piirangud.

Ilma diplomaatilise puutumatuseta võidakse Mancinile esitada nüüd süüdistus kohtu solvamises.

Itaalia valitsuse sõnul kehtib Mancinil Viini konventsiooni raames endiselt diplomaatiline puutumatus ja liikumisvabadus. Kabir ütles aga, et India võimudel pole enam suursaadiku vastu mingit usaldust.

Londoni City University rahvusvahelise õiguse eksperdi Katherine Reece-Thomasi sõnul ei ole Indial ühtki muud viisi Mancinit karistada kui ta persona non grata'ks kuulutada ja nõuda, et ta riigist lahkuks.

«India ei saa peatada suursaadikut [riigist] lahkumast ja igasugune väide, et ta on oma õigustest loobunud, on alusetu,» ütles Reece-Thomas.

Merejalaväelased lasid India sõnul maha kaks kalurit, kelle paat sõitis liiga lähedale Itaalia naftatankerile, mida sõjaväelased valvasid. Mehed väitsid, et nad pidasid kalureid piraatideks.

Itaalia ütleb, et merejalaväelased tuleks anda kohtu alla nende kodumaal, sest tulistamine leidis aset rahvusvahelistes vetes. India aga ütleb, et tapmised toimusid nende vetes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles