Jaan Männik kaalub poliitika usaldusväärsuse taastamiseks uue erakonna loomist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Männik
Jaan Männik Foto: Toomas Huik

Kui poole aastaga midagi ei muutu, hakkab Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik pärast kohalikke valimisi looma uut erakonda eesmärgiga taastada eetilisus poliitikas ning usaldus rahva ja poliitikute vahel.

«Eesti poliitikas on probleem, et eetika ja usaldusväärsus ei ole justnagu päevakorras, kas eksid selle vastu või mitte – selle eest ei karistata, see ei too tagajärgi kaasa. Mind on see üllatanud ja mulle tundub, et ka Eesti ajakirjandust. Siin on võrdlemisi üksmeelselt süüdistatud üht erakonda vassimises ja valetamises, aga sellest on tehtud juriidiline küsimus, et te ei saa tõestada, et see on nii. Usaldusküsimused ei pruugi olla nii juriidilised, et oleks vaja kohtuotsust selleks, kas ma usaldan või mitte. Minu meelest peaksime rohkem tähelepanu pöörama usaldusele, eetikale ja väärtushinnangutele,» rääkis Männik Postimehele.

«Ma loodan, et olemasolevad erakonnad tegelevad sellega. Aga kui nad poole aasta jooksul ei tegele – ma olen tõmmanud piiri umbes kohalike valimiste juurde – siis pärast seda on meil veel aega poolteist aastat riigikogu valimisteni. Ma ei hakka veel täna uut erakonda looma, aga ma olen öelnud, et kui kõik jääb, nagu ta on, siis poole aasta pärast tuleb seda tõsiselt kaaluda.»

Uue erakonna programmi kohta ei osanud Männik veel suurt midagi öelda. «Küsimus ei ole programmis, vaid uus erakond peab taastama usalduse poliitikute ja rahva vahel. See usaldus on saanud viimasel ajal tõsise hoobi.»

«Selleks, et luua erakonda, on vaja kolme asja – raha, poliitilist programmi, aga kõige raskem küsimus on alati inimesed: kust sa need inimesed leiad, kes tuleks uue poliitilise liikumisega kaasa. Seda on veel pool aastat aega mul mõelda,» sõnas Männik.

Küsimusele, kas ta usub, et leiab sellised inimesed, vastas Männik: «Tuleb riskida. Võib-olla see kõik ebaõnnestub, seda ei saa välistada, aga kui me kogu aeg kardame, et ebaõnnestume, siis me lõpuks ei tee mitte midagi. Hakkan sellega tegelema, eesmärgiga, et see õnnestub.»

Männiku ametiaeg Eesti Pangas lõpeb tänavu 12. juunil.  «Hakkan siis rääkima inimestega. Eestis on küllalt palju inimesi, kes on opositsioonis olemasoleva olukorra suhtes. Kes nad on ja kust ma nad leian, sellele ma ei paneks üleüldse piiranguid. Need võivad olla inimesed, kes on poliitikast hiljuti lahkunud,» tõi ta näite.

Männik ütles, et uuel erakonnal ei pruugi üldse olla väga eriline poliitiline programm võrreldes praeguste parempoolsete erakondade omaga, aga olulisim on just inimeste küsimus. «Raha läheb ka kindlasti vaja, aga tuleb aru saada, kus on just see suur raskus – see on inimressurss.»

Ühendusega Vaba Isamaaline Kodanik suhestumist Männik ette ei näinud. «Ma ei ole Eestis ega väljaspool Eestit kontaktis olnud ega näinud sedalaadi liikumisi, see on midagi uut, las ta olla, soovin neile: õnn kaasa.»

«Mina olen selle ideoloogilise vaatega, et võim on rahva käes, rahvas valib parlamenti, parlament määrab valitsuse. See tähendab, et mina näen, et erakond on üks tähtis osa demokraatiaprotsessis ja mina tegelen selles sektoris, las teised tegelevad oma asjaga,» sõnas Männik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles