Lugeja küsib: kas Eestis autokooli läbinuna saan eksami teha Soomes?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes elaval inimesel Eesti sõidueksamile asja pole.
Soomes elaval inimesel Eesti sõidueksamile asja pole. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

«Käisin autokoolis aastatel 2008-2012. Nüüd lõpetasin kooli, aga elan juba aasta Soomes. Mul on Soome isikukood ja sissekirjutus. Kas mul on võimalik veel Eestis läbida ka ARKi eksam? Kui ei, siis mis saab minu makstud ja läbitud koolieksamist? Või on võimalik läbida ARKi eksam Soomes,» soovib lugeja teada.

Vastab Tallinna autokooli direktor Henn Rebane.

Eesti liiklusseadus sätestab:


§ 100. Mootorsõiduki juhtimisõiguse andmise üldnõuded

(1) Mootorsõiduki juhtimisõigus antakse isikule, kelle alaline elukoht on Eestis, kelle vanus ja terviseseisund vastavad kehtivatele nõuetele ja kes on omandanud mootorsõidukijuhi kvalifikatsiooni.


(2) Alaline elukoht käesoleva seaduse tähenduses on koht, kus isik tavaliselt elab iga kalendriaasta jooksul vähemalt 185 päeva isiklike või tööalaste sidemete tõttu. Alalist elukohta tõendavad rahvastikuregistri andmed.

Kuna olete Soome elanik, siis tuleb Teil juhtimisõigus taotleda Soomes. Millised dokumendid peate selleks esitama ja kas peate koolituse uuesti läbima, selgitatakse Teile elukoha riigi juhilubade väljastamisega tegelevas asutuses.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles