Rohelised: mida arvate ELi kasvuhoonegaaside vähendamise kavast?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Mihkel Maripuu

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: kas ELi ühine eesmärk langetada aastaks 2020 oma CO2 emissiooni 20 protsenti võrreldes 1990. aastate tasemega on õige eesmärk ja mida selle edendamiseks veel teha tuleks? Vastavad Põllumeeste Kogu kandidaadid.


Marek Strandberg: Eesmärk on loomulikult õige, kuid peaks olema isegi ambitsioonikam. Selle tänased alameesmärgid on vähendada 20 protsenti süsihappegaasi emissioone, kasutada ELi energitarbimises 20 protsenti taastuvaid energiaallikaid ja vähendada energiakulutusi (ka kodudes näiteks) 20 protsendi võrra. See plaan võiks olla veelgi jõulisem. Selle plaani tulemusena õnnestubki luua uusi töökohti ning luua uue rohelise majanduse alused. Tegemist on põhimõtetega, millest saabki alguse roheline tööstusrevolutsioon. Aina vähemaks jääb neid, kes sellisesse rohelisse majandusmuutusse skeptiliselt suhtuvad. Lõpetada tuleb fossiilsete kütuste põletamise doteerimine, eksisteerigu see siis täna söetööstuste arendamise või lennukikütuste maksuvabastuse kujul. Kui näiteks transpordisektori tekitatavad kõik väliskulud kajastuks õiglaselt selle hinnas, hakkaks sealne saastamine iseenesest vähenema.

Peep Mardiste: See on samm õiges suunas, kuid kahjuks kaugeltki mitte piisav. Euroopa Liidu otsustelangetajad peaks senisest enam kuulama kliimateadlasi ja rakendama keskkonnakaitses tuntud ettevaatusprintsiipi. Kliimatasakaal on kõikuma löödud ja hullema ärahoidmiseks tuleb kiiresti tegutseda. Aastaks 2020 tuleb saavutada pigem 40 protsendi ulatuses kasvuhoonegaaside emissioonide vähendamine.

Ühendkuningriigi valitsuse tellitud nn Sterni raporti kohaselt läheks kliimamuutuste ohjamine ehk maakera keskmise õhutemperatuuri tõusu hoidmine 2 kraadi piires maksma aastas keskmiselt 2 protsenti maailma summaarsest majanduse kogutoodangust (GDP). See on väga suur summa. Ent raporti kohaselt läheks nende investeeringute tegematajätmise korral kliimamuutuste põhjustatud probleemid igal aastal maksma 5 protsenti GDP-st. See võiks ka kahtlejatele selgeks teha, et roheline tööstusrevolutsioon on vältimatu ja mida kiiremini süstemaatiline rohelise majanduse ehitamine algab, seda parem meile kõigile. Rohelised on igatahes valmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles